Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van dit webtijdschrift nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van studenten, wetenschappers en professoren.   

Ruimte

De beleving van ruimte in de omgeving
Ronald Hamel
(2 reacties)

Notities over publieke ruimte
Rudi Visker

Stedenbouw en staatscontrole
Joost Lauppe

Between differance and hyper-reality
Mark van Ostaijen
(4 reacties)

Space – the final frontier
Jan de Boer
(2 reacties)

Ruimte en feng shui
Nina Elshof
(1 reactie)

Flatland
Sebastiaan Eliëns
(2 reacties)

Het zien en afbeelden van de ruimte
Bruno Ernst

Column: Verwondering over sciencefiction
Jürgen Snoeren
(4 reacties)

colofon  issn 1879-8144  24 november 2008


               Over       Nieuwe vacatures

BLIND
 interdisciplinair online tijdschrift    
alle edities       
 interdisciplinair online tijdschrift


zoeken + vakgebieden       

random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 18 - Ruimte
sluiten

Hoofdredactie

Maud Dahmen
Martin Olsthoorn


Eindredactie

Gerard van den Akker
Sarah Welling (Engelse taal)


Redactie

Katja de Jong
Katja Keuchenius
Daphne van der Pas
Arno Verweij (webmaster)
Hanna Zwietering


Redactieraad

prof. dr. Johan van Benthem
drs. Kim van den Berg
dr. Casper de Groot
prof. dr. Ed van den Heuvel
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof
Tamara Metze


klik hier voor huidige redactie


sluiten

18
Ruimte

Ruimte is in elk opzicht een meerdimensionaal fenomeen en heeft binnen verschillende systemen een plaats. Zo kan het worden gevonden in de abstractie van de sociale ruimte, waar een scheiding is aangebracht tussen publieke en private ruimte. Rudi Visker buigt zich over de vraag in hoeverre deze ruimtes van elkaar gescheiden en met elkaar verweven zijn. Daarnaast bestaat er een concrete ruimte die ieder toch elk als verschillend ervaart en waarin Ronald Hamel ons een psychologisch inzicht verschaft. Joost Lauppe en Mark van Ostaijen laten op hun beurt zien hoe respectievelijk de staat en de consumptiemaatschappij hun invloed hebben op de meest dichte gemeenschap die deze concrete ruimte vult: de stad.

Ruimte bestaat in meerdere maten. Het is de alles omvattende natuurkundige ruimte waarvan ons begrip sinds het begin van de 20e eeuw in een stroomversnelling terecht is gekomen. Jan de Boer neemt ons mee langs de ontwikkelingen die plaatsvonden in deze wetenschap; van speciale relativiteit tot de snaartheorie. Het is ook de kleine ruimte om ons heen die we inrichten op een manier dat wij er ons thuis voelen. Nina Elshof laat zien hoe de stroming van het feng shui is ontstaan en hoe die ons kan helpen om de ruimte zo in te richten dat wij en onze leefomgeving in harmonie zijn.

Ruimte boeit ons. In meerdere literaire werken die gretig aftrek vinden bij het grote publiek speelt de ruimte een grote rol. In Flatland: A romance of Many Dimensions wordt op satirische wijze het leven in verschillende ruimtelijke dimensies beschreven. Sebastiaan Eliëns behandelt aan de hand van dit boek de geschiedenis van de natuurkundige dimensies en hoe deze binnenkort wellicht te meten zijn. Jürgen Snoeren beargumenteert in zijn column waarom de ruimte, het 'heelal', steeds vaker een manier is om allerhande avonturen het literaire genre 'sciencefiction' binnen te smokkelen.

Wij wensen u veel leesplezier!

De redactie