Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van dit webtijdschrift nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van studenten, wetenschappers en professoren.   

Het is tijd

Vreemde tijden
Wouter Kusters
(1 reactie)

Tijdnood
Marleen Rensen

Van hier naar vroeger
Balt van Rees

'Tijd' in Sein und Zeit van Martin Heidegger
Victor Kal
(1 reactie)

Zonder uitweg
Daisy van de Zande
(2 reacties)

Tijd en dramaturgie
Erik Laeven
(2 reacties)

Column: Elastici-tijd
Aniek Hollanders
(2 reacties)

colofon  issn 1879-8144  14 mei 2009


               Over       Nieuwe vacatures

BLIND
 interdisciplinair online tijdschrift    
alle edities       
 interdisciplinair online tijdschrift


zoeken + vakgebieden       

random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 20 - Het is tijd
sluiten

Hoofdredactie

Maud Dahmen
Martin Olsthoorn


Eindredactie

Gerard van den Akker
Sarah Welling (Engelse taal)


Redactie

Aniek Hollanders
Swaan van Iterson
Katja de Jong
Daphne van der Pas
Arno Verweij (webmaster)


Redactieraad

drs. Kim van den Berg
dr. Wim Ghijsen
dr. Casper de Groot
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof
drs. Tamara Metze
dr. Onno Meijer
Lucy Wenting, MA


klik hier voor huidige redactie


sluiten

20
Het is tijd

Het is tijd. Tijd om online te gaan, aangezien de deadline voor de deur staat. Wanneer de deadline almaar dichterbij komt, bekruipt een mens het gevoel dat tijdens het interbellum ook overheerst moet hebben: het gevoel van tijdsnood, haast en algemene crisis. De uren lijken te kort en het werk duurt te lang. De vervelende situatie dient zich aan dat juist wanneer het gevoel van stress overheerst en elke seconde telt, de subjectieve beleving van tijd je opscheept met minuscule uurtjes, waarin je voor je gevoel nog geen alinea kan redigeren.

Stress rond de deadline is vaak te wijten aan een gebrek aan tijd in de voorafgaande weken, anders gezegd, aan het ontbreken van 'een gaatje' in de agenda. Een vreemde metafoor wanneer je erover nadenkt, want bij een letterlijk gebrek aan gaatjes in de agenda is een combinatie van creativiteit en een goede schaar al snel de oplossing. Het lijkt echter iets menselijks te zijn, het beschrijven van tijd door de metafoor van ruimte, zo leren we van Daisy van de Zande. In deze snel veranderende wereld zitten wij vaak krap in onze tijd en het is logisch dat we moeite hebben met het vinden van ruimte in onze schema's en met het halen van deadlines. Wat zou het in gevallen van grote drukte toch fijn zijn om wat extra ruimte te hebben, of wat extra tijd.

En dan is het zover. Het stof trekt op. Eindelijk online. De drukte gaat voorbij en de stress van voor de deadline is al na een paar dagen vergeten. Want wat is die paar dagen stress nou eigenlijk, vergeleken met het resultaat: een nieuwe Blind, vastgelegd in eentjes en nulletjes, vereeuwigd op het internet?

Wij wensen u veel leesplezier!

De redactie