28    Virtualiteit

Redactioneel
Daniel Doodkorte

After virtuality: a postmortem on early internet culture
Michael Stevenson

Augmented society - de toekomst van de virtueel verbeterde openbare ruimte
Arda van Tiggelen

Globale handel, lokale gevolgen
Petra van der Kooij, Rens van Tilburg
- 1 reactie

Verliefd op een fantasie
Jesse van der Lee
- 1 reactie

Documentaire: Liefde in tijden van internet
Bram van Splunteren

Lach-o-matic
Marijn Schilling
- 3 reacties

Column: Balen! De bangalijsten weer op hun retour
Niels Baas

colofon  issn 1879-8144  20 juni 2012

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
28
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 28
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

Eind maart 2012 was er ineens grote ophef over de zogenaamde bangalijsten. Dit nieuwe, online fenomeen was reden voor grote media-aandacht. In deze column wordt besproken of al deze ophef wel terecht is en of er wel sprake is van een probleem dat diep in onze samenleving zit.

Niels Baas is onderzoeker en docent aan de Universiteit Twente. In dit artikel wordt een nieuwe vorm van cyberpesten besproken.


Lees de column

BLIND 28 - Virtualiteit
sluiten


klik hier voor huidige redactie


sluiten

Balen! De bangalijsten weer op hun retour

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
column door Niels Baas

Niels Baas is onderzoeker en docent aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek gaat over het gedrag van kinderen online en vooral over cyberpesten. Baas richtte hierover een online platform op voor ouders en leraren: http://www.cyberpestendebaas.nl.

Foto Niels Baas
Het is eind maart 2012. Ik luister naar de radio en wordt geconfronteerd met een nieuwe term: de bangalijst. Daar had ik inderdaad nog nooit van gehoord en ik dacht; daar ga ik me eens in verdiepen. Immers, de termen "jongeren", "online" en "probleem" in één zin? Dat zouden wel eens alarmbellen kunnen zijn voor een grote landelijke paniekgolf in volwassen Nederland. Het gaat hier om onze jeugd, de jeugd die steeds meer verloedert en online volledig buiten onze controle valt. Rondvragend in mijn netwerk bleek ik niet de enige die onbekend was met de bangalijst: ook andere online experts hadden geen idee. Het bleek te gaan om door leerlingen gemaakte online uitgewisselde lijstjes met de top 10 banga’s van een school. Waarbij banga straattaal is voor slet.

Hoewel nog nieuw en on-onderzocht, barstte vrijwel direct de (media-)bom. Diezelfde avond krijg ik een telefoontje van de redactie van Pauw en Witteman met de vraag of ik een expert ben of ken op het gebied van dit fenomeen. Nee, dat ben ik niet, en nee, die ken ik niet. Bijzonder om te zien dat de hoeveelheid media-aandacht directe aanleiding lijkt te zijn voor het vermoeden dat het fenomeen diepgeworteld in onze samenleving moet zitten, inclusief experts die er iets verstandigs over kunnen zeggen. Welkom self-fulfilling prophecy.

Toch een expert gevonden, denk ik als ik ‘s avonds de sociaal wetenschapper Linda Duits bij Pauw en Witteman zie zitten. De redactie zal uiteindelijk toch enigszins teleurgesteld zijn geweest in haar gast. Duits geeft namelijk aan dat het allemaal best meevalt en dat het vooral een fenomeen is dat niet zozeer in de maatschappij speelt, maar veeleer in de media. Ze verwijt de media dat zij het probleem alleen maar erger maken door er zoveel aandacht aan te besteden, zonder echt te weten waar het over gaat en zichzelf de vraag te stellen of de aandacht überhaupt te rechtvaardigen is. In de weken die volgen komen er ondertussen honderden nieuwe bangalijsten bij. Jongeren creëren en verspreiden deze nieuwe lijsten massaal via online media als Twitter, en ook websites als http://www.bangalijst.nl zien het levenslicht.

Hoe kan het toch dat we ons hier zo over opwinden? Is het, zoals Linda Duits ook in Pauw en Witteman aangeeft, dat het fenomeen vooral geproblematiseerd wordt omdat het betrekking heeft op de kwetsbaarheid van minderjarige meiden en we ons vooral hier zorgen over maken? Een vraag die hierbij opkomt is of de jeugdcultuur écht zo verloedert, of dat dat we ons met z’n allen graag zorgen maken over het (internet-)gedrag van jongeren? De jongeren die schijnbaar vooral online allerlei vreselijke dingen doen… Zo’n bangalijst bevestigt dat toch? Feit blijft dat er altijd al bangalijsten hebben bestaan, maar dan in de vorm van geklieder op wc-deurtjes en het uitwisselen van briefjes (hoe ouderwets!) met daarop ‘de leukste, de knapste, de makkelijkste…’. En ook 10, 20 jaar geleden werd op schoolreisjes al strippoker gespeeld. Het enige verschil: het gebeurt nu ONLINE. Dus is het argument: de relatieve anonimiteit van de wc-deurtje heeft plaatsgemaakt voor een potentieel miljoenenpubliek. Natuurlijk, het internet onthoudt veel, en ja, die lijstjes moeten verwijderd worden als we ze tegenkomen, maar laten we er alsjeblieft niet te veel aandacht aan besteden. De lijstjes zijn immers alleen interessant voor bekenden en het zegt mij, als doorsnee internetgebruiker weinig of Jessica, Antoinette of wie dan ook op zo’n lijstje staat.

Het valt dus best mee met de jongeren in Nederland. Zo bevestigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Uit een grootschalig onderzoek van het WHO onder Europese en Noord-Amerikaanse jongeren blijkt dat Nederlandse jongeren tot de braafste van Europa behoren. Saai hoor…


Meer informatie over de auteur:
http://www.utwente.nl/gw/tpc/medewerkers/BaasNielsNL.doc/

http://www.cyberpestendebaas.nl

Lees nóg een artikel over

cultuuranalyse

media

technologie


of lees verder in

of deel

                   

Noten en/of literatuurReageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           


Lees nóg een artikel over

cultuuranalyse

media

technologieAlle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.