36    Midden-Oosten

Interview: Effect ontwikkelingen Midden-Oosten op Nederland
Barend Zeeman
- 1 reactie

MERS-virus in opkomst
Annefleur Langedijk

Interview: Soliya - een andere kijk op het Midden-Oosten
Maaike Spaans, Esther Visser

De strijd voor de ziel van Tunesië
Iris Kolman

Liever Turks dan Paaps
Willem te Slaa

Vluchten voor het monster Caïro
Wiebe Ruijtenberg

Belovende verhalen over het beloofde land
Doreth Naafs

Beeldreportage: Reis door Israël en Palestina
Barend Zeeman

Column: Het WK van 2022 in Qatar. Of toch niet?
Esther Visser

colofon  issn 1879-8144  18 november 2014

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
36
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 36
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

Barend Zeeman maakte het afgelopen jaar een reis door Israël en Palestina. Een deel van zijn foto’s zijn te zien in deze beeldreportage.


Lees de beeldreportage

BLIND 36 - Midden-Oosten
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk
Barend Zeeman
Esther Visser
Inga Aarts
Maaike Spaans
Nikki Emmerik
Wouter van der Horst


Redactieraad

dr. B. Kruithof
drs. L.U. Wenting
drs. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
dr. W.E.J.M. Ghijsen


klik hier voor huidige redactie


sluiten

Reis door Israël en Palestina

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
beeldreportage door Barend Zeeman

Tijdens mijn verblijf in Israël en Palestina dit jaar heb ik gemerkt dat bij een groot deel van de mensen die ik sprak, zowel Israëli als Palestijnen, totaal geen begrip is voor de gevoelens van de andere zijde. Het zijn landen met ongelofelijk veel fysieke maar vooral ook psychologische muren.Muur die Palestijns Bethlehem scheidt van Jeruzalem.Beide groepen leven onder grote stress en angst en voelen zich ontzettend onrechtvaardig behandeld. Door deze stress en angst verdwijnt alle nuance en worden ze gevangenen van hun eigen radicale visies. Ze zien zichzelf en iedereen uit hun directe omgeving als slachtoffer en bestempelen de complete andere zijde als dader.

In Israël en Palestina heb ik veel geleerd over mensen. Ik heb gezien wat extreme omstandigheden met ontzettend aardige en gastvrije mensen kunnen doen. Ik heb geleerd wat het met mij doet.

Het is ontzettend moeilijk om empathisch en genuanceerd te blijven in extreme omstandigheden. Zeker als je vanaf je geboorte in deze angst leeft en geen contact hebt met de ‘andere groep’.
De weg van haat en wraak is makkelijk. De weg van begrip, vergeving en liefde is ontzettend zwaar, toch is dit de enige oplossing. Het is onvoorstelbaar moeilijk maar het is niet onmogelijk.Palestijns dorp (links) en Israëlische nederzetting (rechts) liggen vlak naast elkaar maar leven volledig gescheiden van elkaar.
Tocht van Joden door de Palestijnse stad Hebron. Israëlische soldaten voorkomen contact met Palestijnen.Ik heb twee maanden bij de familie Nassar geleefd op hun boerderij nabij Bethlehem. Hun boerderij ligt op een heuvel in de bezette Westelijke Jordaanoever, een gewilde plaats voor een nieuwe nederzetting. Deze familie is ontzettend bijzonder. Ondanks dat ze eigendomspapieren hebben van hun land wordt op alle mogelijke manieren geprobeerd de familie van hun land te verdrijven. Eindeloze durende rechtszaken, geweld, illegale verwoesting van hun bomen zijn enkele voorbeelden wat de familie de afgelopen jaren heeft moeten doorstaan. Ondanks alle tegenslagen blijft de familie hoopvol en liefdevol. Wat er ook gebeurt 'they refuse to be enemies'. Ze blijven positief, ontvangen iedereen op hun boerderij en proberen de dialoog levend te houden.Gefrustreerde Palestijnse taxichauffeur bij checkpoint 300 in Bethlehem. Sinds de bouw van de muur heeft hij bijna geen inkomsten meer.
Daher Nassar, ondanks alles altijd vrolijk en gastvrij
Daher Nassar op zijn boomgaard die in mei verwoest werd door het Israëlische leger.
Ammal Nassar (tweede van links) en Daher Nassar (uiterst rechts) zingen samen met gasten en vrijwilligers. Iedereen is welkom op de boerderij.
Bord bij de ingang van de boerderij.


of lees verder in

of deel

                   

Reageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           Alle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.