45    Geheugen

De plasticiteit van ons geheugen
Frank van Vree

Herinneringen aan angst
Loes Knevel

Memory engrams – physical substrates of memory in the brain
Esther Visser

Het geheugen in je spieren: onthouden spieren dat je gesport hebt?
Willem Hoogaars en Richard Jaspers

Publieksgeschiedenis als herinneringscultuur
Alexandra Bemelmans

Column: Oma
Annike Bekius

colofon  issn 1879-8144  5 januari 2017

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
45
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 45
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

Bij bijna iedereen die ouder wordt gaat het geheugen achteruit. Het hele lichaam raakt versleten en dus ook de hersenen. Bij sommigen gaat de achteruitgang echter veel sneller dan bij anderen en worden meer mentale functies aangetast. Er is dan een andere oorzaak voor het geheugenverlies, namelijk dementie. In deze column vertelt Annike, redactielid van Blind, over haar ervaringen met haar demente oma.


Lees de column

BLIND 45 - Geheugen
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Annike Bekius
Elise Langedijk
Esmee Schouten
Esther Visser
Hedwig Ens (eindredactie)
Will van Houten (eindredactie)

Beeld:
Thomas Briggs


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

Oma

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
column door Annike Bekius

‘Dat er een vergeten bestaat is nog niet bewezen: wat wij weten is alleen dat de herinnering niet aan onze macht is onderworpen.’
Uit: Friedrich Nietzsche, Morgenrood

‘Wat heb je vandaag gegeten oma?’ ‘Uhm, het was iets met rijst, of uhm nee… uhm, iets met uhm,’ ‘aardappelen oma?’ ‘Ja dat was het: aardappelen.’
Zo gaat het al tijden als ik bij mijn oma op bezoek ben; ze is dement. Je zou kunnen zeggen dat ze langzaam weer terugkeert naar waar ze ooit, 90 jaar geleden, begonnen is: naar het kind zijn. Ze is vaker onrustig, friemelt aan alles wat los en vast zit, alsof ze dingen opnieuw moet ontdekken. Ze kan geen volledige zinnen meer maken en kan vaak de juiste woorden niet meer vinden. Ze maakt de meest wonderlijke smaakcombinaties tijdens de lunch en dat gaat met veel concentratie: eerst de roomkaas, dan de aardbeienjam en dan het gekookte eitje met zout. ‘Haar gebakje’, zoals ze het zelf noemt. Dit gaat vervolgens in kleine hapjes naar binnen.

Het vergeten begon jaren geleden en ging eerst heel langzaam, zo langzaam dat we het eerst niet eens in de gaten hadden. Ze was vaker stil tijdens gesprekken en wist zich niet alles goed te herinneren. Ze kon lange tijd verbloemen dat ze dingen niet meer wist, maar deze fase is inmiddels wel voorbij. Het is alsof alle laatjes met herinneringen in haar hoofd aan het vastroesten zijn en vele definitief niet meer opengaan. Soms zie je in haar ogen de angst dat ze alles kwijtraakt. Ze heeft wel eens gezegd: ‘Het is allemaal leeg in mijn hoofd’, terwijl ze met beide handen haar hoofd vasthield.

Tekst loopt door onder de afbeelding.Ik herinner me mijn oma als een sterke en zorgzame vrouw, die heerlijk kon koken en heel creatief was. Ik herinner me de herfstvakanties waarin we de prachtigste herfsttafels maakten, het voorlezen uit Pinkeltje vlak voor het naar bed gaan, waar ze heel goed in was. Ze kon geweldig goed weven en maakte prachtige dingen: kussenhoezen, dekens, handdoeken, tafellopers. Ze las veel en hield van wandelen, elke avond na het eten minimaal een half uur. Ze zag er altijd verzorgd uit en ging wekelijks naar de kapper in haar rode autootje: ‘Als je haar maar goed zit’; ik heb het niet van een vreemde. Van die vrouw is inmiddels weinig meer over. Als ik binnenkom kan ze amper nog uit haar stoel komen om gedag te zeggen en haar haar zit plat op haar hoofd. Oma is oma niet meer.

Een aantal weken geleden ging het snel achteruit en inmiddels woont ze in een verpleeghuis. Het is erg wennen om oma te zien in een omgeving waarin ik haar niet kan plaatsen. Toch hoort ze daar ook en krijgt ze hier de zorg die ze nodig heeft. Momenteel herkent ze mij nog en volgens mij vindt ze het fijn om ons, familie, te zien. En hoewel ze het de volgende dag alweer is vergeten dat ik op bezoek ben geweest, hoop ik dat ze het gevoel dat ze had tijdens mijn komst onthoudt.

Heel af en toe zie ik nog iets terug van de vrouw die mijn oma was. Zo zal ik me haar blijven herinneren. En mocht ze mij op een gegeven moment niet meer herkennen, dan zal ik haar blijven vertellen dat zij mijn oma is.


Auteur: Annike Bekius

Lees nóg een artikel over

geneeskunde


of lees verder in

of deel

                   

Reageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           


Lees nóg een artikel over

geneeskundeAlle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.