46    Blind date

Wat ruik je lekker vies!
Wim Ghijsen

Hormonal changes in new lovers and long-term partners
Annefleur Langedijk

Wat is de relatie tussen onze keuzes en onze vrije wil?
Martijn Wokke en Yaïr Pinto

Opgroeien in een vervangend gezin
Femmie Juffer

De kracht van het sociale netwerk is niet voor iedereen vanzelfsprekend
Annematt Collot d’Escury-Koenigs en Angelique Boering

W!J verbindt de verschillen
Manuela Kalsky

colofon  issn 1879-8144  24 april 2017

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
46
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 46
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

De tweede column van onze nieuwe vaste columniste Bregje Dijksterhuis. Zij is senior onderzoeker en docent bij de Hogeschool van Amsterdam en tevens consultant.


Lees de column

BLIND 46 - Blind date
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Annike Bekius
Esmee Schouten
Hedwig Ens, eindredacteur
Merel Spaander
Will van Houten, eindredacteur

Beeld:
Anton Heijboer / © VOF Heijboer-Malomajo


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

De werkende moeder en interdisciplinaire wetenschap

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
column door Bregje Dijksterhuis

De To-do-lijst van werkende vrouwen is eindeloos. Ik moet zoal interviews met rechters uitwerken, BTW-aangifte doen, een vriendin bellen die bijna gaat bevallen, de oude buurvrouw op de koffie vragen, een verjaardagstraktatie voor de school van mijn kind maken; soms kan ik het echter niet eens opbrengen om een been te bewegen. Dit is de dagelijkse realiteit als carrière-moeder. Werkende vrouwen zijn het schoolvoorbeeld dat de politiek in haar achterhoofd heeft bij het ontwerpen van nieuwe regelgeving; naast je gezin ben je als vrouw financieel zelfstandig, maak je carrière, en lever je een bijdrage aan het maatschappelijke debat.
Het alternatief − de één zorgt, de ander werkt − brengt grote financiële risico's met zich mee, mocht je in de toekomst gaan scheiden. Alimentatie compenseert zelden het verschil in inkomen tussen ex-partners. De Emancipatiemonitor 2016 laat zien dat de koopkracht van vrouwen, bij wie de kinderen wonen, na een echtscheiding met 23% daalt − mannen gaan er na een scheiding 10% in koopkracht op vooruit. Dit menselijk leed zie ik terug in interdisciplinair onderzoek: moeders worden na een scheiding onder bewind gesteld vanwege problematische schulden; ex-partners voeren grimmige rechtszaken over de hoogte van de alimentatie.
Hoe komt het dat er zo'n discrepantie is tussen het streven van de overheid − financiële zelfredzaamheid van beide partners − en de realiteit van gezinnen? Een belangrijke reden is dat de keuzes rond werk-zorgverdeling worden gemaakt op het moment dat het huwelijk nog goed is. De CBS-gegevens laten echter zien dat juist in de leeftijdsfase van 35-50 jaar zeker een derde van de huwelijken sneuvelt − het CBS bevestigt de clichés over de midlifecrisis. Voor vrouwen is scheiding − na overerving – één van de grootste risico op armoede.
Hoewel het vanuit mijn expertise bezien wonderlijk is dat vrouwen nog steeds massaal een dergelijk risico nemen, begrijp ik het vanuit mijn persoonlijke ervaring wel. De keuze voor een dubbel fulltime werkend ouderschap vereist flexibiliteit en organisatievermogen; differentiatie tussen de twee partners in werk en zorg voor de kinderen heeft haar voordelen, en slechts 4% van de Nederlandse bevolking blijkt een fulltime werkende moeder acceptabel te vinden. Zolang het huwelijk in stand blijft, is het gezin als eenheid bovendien financieel zelfredzaam.
Voor mij persoonlijk is de keuze om fulltime te werken het meest aantrekkelijk – door het gedachtegoed van De Beauvoir kan ik mij ontwikkelen in mijn werk en financieel zelfstandig zijn. De Beauvoir had echter weinig oog voor de dilemma’s van vrouwen die betaald werk en zorg voor de kinderen willen combineren. Mede vanuit mijn eigen ervaring als werkende moeder wil ik daarom een toegevoegde bijdrage leveren aan het debat rond echtscheiding en armoede. De strijd tussen ex-partners over de verdeling van geld en zorg is geen ver-van-mijn-bed-show. Ik begrijp de oorsprong van de meningsverschillen tussen ex-partners over alimentatie: ze kampen met de gevolgen van hoe het wettelijk systeem rond huwelijk en scheiding is ingericht. Uit interdisciplinair onderzoek blijkt dat het uiteindelijk allemaal gaat over hetzelfde thema: hoe worden zorg en financiën bij gezinnen tijdens en na het huwelijk verdeeld. Ik ben zelf mijn eerste onderzoeksonderwerp.


Auteur: Bregje Dijksterhuis


of lees verder in

of deel

                   

Reageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           Alle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.