49    Digitale wereld

Love me Tinder: romantiek of algoritmen?
Serena Daalmans

Digitalisering van de vruchtbaarheid
Ellen Algera

3D-printen in de biomedische wetenschappen
Sylvia van Kogelenberg en Sarah-Sophia Carter

Hoe wilt u uw dossier, elektronisch of op papier?
Merel Spaander

Interview: Speelt digitalisering een rol bij burn-out bij millennials?
Merel Spaander

Online en offline pesten: zoek de verschillen
Beau Oldenburg en Gijs Huitsing

Can online gaming ditch its sexist ways?
Giovanni Luca Ciampaglia

Veiligheid en cyberspace
Paul Ducheine

colofon  issn 1879-8144  13 februari 2018

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
49
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 49
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

Blind heeft mij gevraagd om af en toe een column te schrijven. Mijn reactie op facebook op de like-&-winactie van de laatste Blind-editie ‘Wereldwijd’, leverde me het boek van Salomon Kroonenberg op: De menselijke maat. De aarde over 10.000 jaar.

Ik had op deze actie gereageerd omdat ik erg begaan ben met het milieu en de toekomst van de aarde, onze kinderen en eventuele kleinkinderen, enz. Ik had een beeld in mijn hoofd dat de wereld over 10.000 jaar alleen nog uit tot leven gekomen Lego zou bestaan. Ik had niet verwacht het boek te winnen.

Geweldig, maar...


Lees de column

BLIND 49 - Digitale wereld
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Esmee Schouten
Iza Korsmit
Merel Spaander
Nora van de WaterRedactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

Mijn wereld, mijn bubbel

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
column door Elisabeth Smelik

Naar aanleiding van mijn reactie of ik het door mij op Facebook gewonnen boek aan iemand mocht geven in verband met mijn visuele beperking (ik ben echt blind) vroeg Blind mij daarop of ik belangstelling zou hebben om een column te schrijven. Daar moest ik over nadenken.

Wat heb ik, een gewoon doorsnee vrouwmens, te melden? Ik weet dat ik op Facebook mijn eigen wereldje heb gemaakt en denk dat veel mensen dat met mij doen.

Zo ben ik lid van een paar groepen met onderwerpen die mij echt interesseren. En volg ik specifieke onderwerpen, en mensen die ik de moeite waard vind. Ik lees artikelen over het milieu, boeken, kranten op verschillende manieren.

Lezen, expres niet tussen aanhalingstekens, want het maakt niet uit of ik de woorden lees met mijn vingers (braille) en een ziende met zijn ogen leest. Verder laat ik mij heel veel voorlezen. Alle Apple-producten hebben standaard voice-over in hun software en ook software om met tik-, draai- en veegbewegingen door berichten te scrollen.

Ik kan op heel veel manieren reageren. Gewoon door te typen op een toetsenbord, terwijl mijn spraakprogramma voorleest wat ik typ. Ik kan mijn berichten op mijn iPhone dicteren, of gewoon via het toetsenbordje dat iedereen kan zien op het toestel zelf, maar dan door mijn vinger te bewegen en wanneer ik de juiste letter hoor, op de letter te tikken. De techniek zit de wereld van de visueel beperkte mens wat dat betreft sinds 2007 (toen kwam de iPhone op de markt) erg mee! De ontwikkelingen zijn geweldig. Daar zal ik zeker een column aan wijden.

Terug naar mijn bubbel.

Onderwerpen zijn: milieugroepen en -activisten, KNGF-geleidehonden (daar komt mijn blindengeleidehond vandaan), de Voice-over Apple-groep, handwerkgroepen, goede doelen en mijn politieke partij. Politieke partijen die ik niet fijn vind heb ik buitengesloten. Ik wil ze niet horen. Zo kan ik lang doorgaan met het lijstje van dingen en mensen die ik buitensluit of juist omarm. Ik realiseer mij dat ik daardoor een vertekend beeld heb van de wereld om mij heen en zeker op Facebook. Alsof alles wat ik niet wil zien of horen, er niet is. Alsof er alleen gelijkgestemde mensen in de wereld zijn.

Ben ik ook op die manier blind? Daar ga ik over nadenken.


Elisabeth met hond op strand

Auteur: Elisabeth Smelik


of lees verder in

of deel

                   

Reageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           Alle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.