50    Sport & Spel

Hardlopen op muziek
Edith van Dyck

Running Like a Girl
Mojdeh Feili

Sociale diversiteit en ongelijkheid in de sport
Agnes Elling

De juridische kant van sporten
Sadaf Edalat

De Yips
Erik van Wensen

Column: Het getal vijf
Annefleur Langedijk

colofon  issn 1879-8144  1 juni 2018

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
50
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 50
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

Blind heeft mij gevraagd om af en toe een column te schrijven. Mijn reactie op facebook op de like-&-winactie van de Blind-editie ‘Wereldwijd’, leverde me het boek van Salomon Kroonenberg op: De menselijke maat. De aarde over 10.000 jaar.

Ik had op deze actie gereageerd omdat ik erg begaan ben met het milieu en de toekomst van de aarde, onze kinderen en eventuele kleinkinderen, enz. Ik had een beeld in mijn hoofd dat de wereld over 10.000 jaar alleen nog uit tot leven gekomen Lego zou bestaan. Ik had niet verwacht het boek te winnen.

Geweldig, maar...


Lees de column

BLIND 50 - Sport & Spel
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Iza Korsmit
Frodi Fransman
Merel Spaander
Mojdeh Feili
Nora van der Water


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

Startreks visibility

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
column door Elisabeth Smelik

Idioot vond ik het dat je in de televisieserie Startrek kan bellen door een druk op de knop, of dat een blinde opeens kan zien wanneer hij een speciale bril opzet. Maar wat is veel fantasie uit de televisieserie van captain Kirk en Spock werkelijkheid geworden! Sinds Apple de iPhone en iPad heeft geïntroduceerd, is er voor visueel beperkte mensen een ongelooflijk grote wereld opengegaan. Ik wil geen reclame maken voor Apple, maar deze gigant heeft direct met het ontwikkelen van de mobiele telefoon het apparaat volledig toegankelijk gemaakt voor de visueel beperkte medemens, ook voor ouderen die wat minder goed gaan zien. Je spreidt je vingers en alles wordt vergroot.

Er zijn maar drie dingen in mijn leven waar ik niet goed buiten kan, en de iPhone is er eentje van. Ik kan bellen door Siri te vragen iemand op te bellen, ik kan navigeren door Siri te vragen een looproute naar een specifiek adres voor mij uit te stippelen, ik kan ook horen wat ik typ of inspreek, ik kan boeken lezen door mijn braille leesregel aan mijn iPhone te koppelen, ik kan naar boeken luisteren. Ik kan een foto bekijken door een appje te gebruiken dat taptapsee heet en net als iedereen WhatsApp gebruiken omdat ik met veeg- en tikbewegingen alles kan vinden (op gehoor) wat er te lezen valt. Zelfs foto’s van mensen en dieren maken kan ik, omdat mijn telefoon mij vertelt dat ik een hoofd in beeld heb en waar het zich bevindt.

Zonder al deze technologische ontwikkelingen zou ik nu niet zo gemakkelijk contact kunnen leggen met de wereld om mij heen. Ik typ deze column op mijn iPad met een gewoon qwerty-toetsenbord, net als dat van jou. Wat er technologisch nog te verwachten is? Er is al een bril ontwikkeld die teksten voorleest die je door de bril ziet, zoals een brief of een menukaart of een poster aan de muur. Daarnaast kan deze bril gezichten herkennen (na inprogrammeren, maar toch...). De bril is op het ogenblik onbetaalbaar, maar wedden dat over tien jaar iedere visueel gehandicapte er eentje heeft? Zie je het voor je? Je kent mij als blinde, ik heb die bril op en terwijl ik langs je loop met mijn blindengeleidehond hoor je mij uitroepen: ‘Hallo Martha, wat leuk om je te zien!’ Ik kan niet wachten.

Elisabeth met hond op strand

Auteur: Elisabeth Smelik


of lees verder in

of deel

                   

Reageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           Alle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.