51    Geniet ervan!

Genieten we van genot
Rob van Gerwen

Ik ben lekker bang!
Frits Boer

The Club of Angels by Luis Fernando Verissimo
Mojdeh Feili

Zit het verschil in seksuele beleving tussen mannen en vrouwen tussen de oren?
Merel Spaander

De juridische kant van genot – hoe strafbaar is seks voor kinderen en jongeren
Sadaf Edalat

Column: Kijk jij porno?
Jantine Stam

colofon  issn 1879-8144  1 oktober 2018

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
51
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 51
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

Geniet onze columniste Elisabeth Smelik anders of van andere dingen omdat ze blind is?


Lees de column

BLIND 51 - Geniet ervan!
sluiten

Hoofdredactie

Merel Spaander


Redactie

Merel Spaander, hoofdredacteur
Frodi Fransman
Mojdeh Feili
Nora van der Water
Will van Houten


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

Genot

met als aanwezige schaduw: mogelijk gevaar

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
column door Elisabeth Smelik

Wanneer je niet kunt zien, worden je zintuigen door de hersenen anders ingezet. De vraag of ik beter ben gaan horen, kan ik dan ook niet meer horen. Nee, nee, nee! Ik hoor nog net zo goed of slecht als ik vroeger deed. Wel gebruik ik mijn gehoor ánders. Ik moet horen of er een auto aankomt wanneer ik wil oversteken, of de bus eraan komt en of het water voor de sperziebonen kookt. Dat is van levensbelang.

In de natuur, ver van al het lawaai en de drukte, geniet ik wel van alles wat ik hoor, maar merk dat ik ook daar luister naar mogelijk gevaar. Op de achtergrond waakzaam. Wakker worden en de vogels weer het voorjaar horen aankondigen, dat is genot. En een mooi concert zal voor mij nooit worden verpest door die enorm lange meneer voor mij of de neuspeuterende vrouw rechts van mij. Proeven betekent voor een blind mens vooral vertrouwen op je smaak. Tenslotte kan hetgeen je in je mond stopt zomaar iets zijn wat bedorven is, en de smaak een waarschuwing om iets vooral niet op te eten of te drinken. Natte aarde ruiken, ozon in de lucht, de geur van bloemen. Wat een genot. Maar ook ruiken moet mij waarschuwen voor mogelijk gevaar, bijvoorbeeld wanneer ik het gas ruik, én het is een manier om me te kunnen oriënteren. Ik loop langs een bakker, want ik ruik brood, ik loop langs een kapper, ik ruik chemische luchtjes. Nuttig om te weten waar ik mij bevind. Voelen is vaker een genot zonder alarmbellen. Iemand die mij streelt. Mijn voeten op het zand. Alles wat ik door de zolen van mijn schoenen onder mijn voeten voel tijdens een wandeling. Wat ik op mijn huid voel, een voorjaarsregentje, frisse ochtendmist, een briesje door mijn haren, langs mijn rug. Mijn vingers die praktisch ieder stukje huid van mijn man kennen en voelen wanneer zijn spieren ontspannen of zijn ademhaling versnelt onder mijn strelingen. Mijn vingers die de fluweelzachte oren van mijn hond masseren en mijn hond die daar weer hoorbaar en voelbaar van geniet. Het ongelooflijk onbegrijpelijke genot van mijn herwonnen vrijheid die ik heb gekregen door mijn blindengeleidehond.Auteur: Elisabeth Smelik


of lees verder in

of deel

                   

Reageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           Alle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.