Column: Drankgebruik op tv vanuit de ogen van een wetenschapper

Column: Drankgebruik op tv vanuit de ogen van een wetenschapper

Dinsdagavond 23:05 uur. Je ligt languit op de bank, Pauw is zojuist begonnen en je luistert aandachtig naar de advocaat van Jos Brecht die ervan verdacht wordt Nicky Verstappen verkracht en vermoord te hebben. Ilse de Lange, die tegenover de advocaat zit, krijgt het een beetje benauwd van het verhaal en neemt snel een slok wijn om weer te kalmeren. 

Hier pauzeren we het beeld even. Weet je eigenlijk wat er met je gebeurt als je Ilse de Lange ziet drinken? De kans is groot dat je zelf ook een slok nuttigt zonder je daar bewust van te zijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen geneigd zijn het gedrag van anderen te kopiëren. Zeker wanneer zij zo leuk en talentvol zijn als Ilse de Lange. Dit wordt gemedieerd door zogenaamde ‘spiegelneuronen’: cellen in ons brein die signalen afgeven bij het zien van een bepaalde handeling. Deze cellen zorgen er later voor dat we dit gedrag onbewust zelf ook gaan vertonen. 

Nu lijkt het niet zo’n probleem dat je zelf zojuist een slok wijn hebt genomen omdat Ilse dat deed, maar in mijn ogen is hier meer aan de hand. In dat wijntje zit alcohol en alcohol is, natuurlijk, een drug. Maar hoe slecht is alcohol nou ten opzichte van andere drugs zoals bijvoorbeeld ketamine? Aangezien dit een lastige vraag is om over te oordelen, heeft het RIVM hier onderzoek naar gedaan en het laat ons het volgende zien: alcohol is twee maal zo schadelijk voor de gebruiker als ketamine en heeft daarnaast een twee maal zo hoge verslavingskans. Bovendien richt alcohol een viervoud van schade aan aan de maatschappij. Volgens het RIVM is het in ieder geval niet mogelijk alcohol als minder schadelijk te zien dan ketamine. 

Terug naar dat ene moment. We zien dat Ilse met schrik Pauw aankijkt en dat zij daarna samen besluiten een substantiële lijn ketamine te consumeren. Je legt nog een lijntje neer voor je partner. Nadat zij deze ongegeneerd in een neusgat heeft verwerkt, leg je voor jezelf een iets grotere lijn. Op dat moment kijk je jouw 17-jarige zoon aan en realiseer je je, dat je zelf niet de enige bent met spiegelneuronen en zojuist je zoon aanspoort om, net als jij, een semi-gematigde ketaminegebruiker te worden. Maar dan erger…  

 

Job Toebosch

 

Job Toebosch is Master student Brain and Cognition in Society aan de Universiteit van Amsterdam. Dit, in combinatie met de bachelor psychobiologie, maakt hem een onderzoeker in menselijk gedrag en menselijke biologie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *