Consumptie verplicht

Iftarmaaltijd als bindmiddel
Carolien Plasschaert

De nieuwe onmondigheid
Michiel Korthals

Interview: Mensen vervreemden van de natuur
Ineke Noordhoff
(1 reactie)

Over eten & koken: op het snijvlak van keuken en wetenschap
Annette Lavrijsen
(3 reacties)

Helpt koffie tegen de effecten van alcohol?
Jan Snel, Zoë Tieges en Richard Ridderinkhof

Dikke jagers en verzamelaars
Janneke Giesen en Remco Havermans

De pro-anabeweging
Esmeralda Kuijs en Maud Dahmen
(2 reacties)

Column: Good food in the Big Apple
Hanneke Posthumus
(1 reactie)

colofon  issn 1879-8144  18 maart 2007


Alle edities    Vakgebieden            
               Over       Nieuwe vacatures


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van dit webtijdschrift nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 interdisciplinair online tijdschrift  
alle edities       
 interdisciplinair online tijdschrift


zoeken + vakgebieden       

random editie       



vorige editie       



volgende editie       
naar boven       
BLIND 11 - Consumptie verplicht
sluiten

Hoofdredactie

Inge van der Bijl


Eindredactie

Inge van der Bijl


Redactie

Maud Dahmen
Iris Groen
Elisa Hermanides
Hanneke Posthumus
Arno Verweij (webmaster)


Redactieraad

prof. dr. Johan van Benthem
drs. Kim van den Berg
dr. Casper de Groot
prof. dr. Michel Haring
prof. dr. Ed van den Heuvel
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof


klik hier voor huidige redactie


sluiten

11
Consumptie verplicht

Eten kan mensen bij elkaar brengen, maar de diverse houdingen ten opzichte van voedsel zorgen ook voor verschillen, cultureel en sociaal. Een voorproefje hiervan is de beschrijving van de iftarmaaltijd tijdens het Ramadanfestival, waar Carolien Plasschaert aanschoof om meer te vernemen van dit initiatief om moslims en niet-moslims bij elkaar te brengen. Hanneke Posthumus bekijkt een heel andere voedselcultuur: die van de gehaaste New Yorkse samenleving. Is er aandacht voor de keuken en goed eten tussen de bedrijven door?

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor voedsel en voedselbereiding, maar er is nog een lange weg te gaan. Michiel Korthals beschrijft hoe mensen zich niet langer verdiepen in wat ze eten. Ineke Noordhoff bespeurt daarentegen een kleine markt voor biologische producten en interviewt een boer over wat er komt kijken bij biologisch-dynamische landbouw. In opkomst is echter niet alleen een natuurlijker benadering van voedselproductie, maar ook een moderne wetenschappelijke inslag bij de voedselbereiding, zo blijkt uit de recensie van Annette Lavrijsen.

De directe lichamelijke gevolgen van voedsel merken we elke dag. De invloed van alcohol op het lichaam en de eventuele remedie hiertegen van cafeïne zijn uitgebreid onderzocht, zo blijkt in het overzicht dat Jan Snel, Zoë Tieges en Richard Ridderinkhof geven. Het grote aanbod van vetmakend voedsel tegenwoordig veroorzaakt bij steeds meer mensen extreem overgewicht, aldus Janneke Giesen en Remco Havermans. Dikmakende stoffen zijn voor anderen wel degelijk een schrikbeeld. Veel jonge vrouwen lijden aan eetstoornissen, zoals anorexia. Van de pro-anabeweging wordt een beeld geschetst door Esmeralda Kuijs en Maud Dahmen.

Wij wensen u veel leesplezier.

de redactie