Schoonheid

Plato's inleiding tot de schoonbegeerte
Albert van der Schoot
- 2 reacties

Beauty and architecture
Patrick E. Healy

De schoonheid van de affirmatie
Sander van Maas
- 2 reacties

Het laatste taboe: lichaamshaar
Anneke Smelik
- 4 reacties

Schoonheid minder ongrijpbaar dan gedacht
Elise Seip
- 4 reacties

Column: Het wetenschappelijk werk als kunstwerk
Rens Bod
- 13 reacties

colofon  issn 1879-8144  11 januari 2008

Alle edities   Vakgebieden            
            English   Over       Vacatures
 

Prijsuitreiking & borrel
Woensdag 14 december van 17 tot 19 u
Café-Restaurant POLDER
Science Park 205, Amsterdam
Het is gelukt, Blind heeft dé columnist gevonden die verder kijkt! We zullen op dit feestelijke moment de winnaar bekend maken en de juryrapporten presenteren. Onder het genot van een drankje kunnen we daarna verder praten over onze gedeelde passie: interdisciplinariteit.


Met onze Like & Win-actie bij deze editie kun je het boek De wijsheid van een tandeloze glimlach - Gelukkig ouder worden met Epicurus, van Daniel Klein winnen, uitgegeven door uitgeverij Athenaeum−Polak & Van Gennep.


Voor wie mooi oud wil worden ‘alvast’ een frisse filosofische kijk op de oude dag.

Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 14
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 14 - Schoonheid
sluiten

Hoofdredactie

Iris Groen
Elisa Hermanides


Eindredactie

Gerard van den Akker


Redactie

Mark Beumer
Maud Dahmen
Martin Olsthoorn
Daphne van der Pas
Arno Verweij (webmaster)
Maureen Voestermans
Jorine Zandhuis


Redactieraad

prof. dr. Johan van Benthem
drs. Kim van den Berg
dr. Casper de Groot
prof. dr. Michel Haring
prof. dr. Ed van den Heuvel
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof


klik hier voor huidige redactie


sluiten

14
Schoonheid

Een winters wit uitgeslagen landschap. Een perfect uitgevoerd concert. Een wiskundig bewijs; de structuur van cellen onder een microscoop. Een goed lopend gedicht – in al deze voorbeelden is er sprake van schoonheid. Het speelt een belangrijke rol in kunst, maar is ook onderdeel van wetenschap, natuur en het dagelijkse leven. Maar wat is schoonheid nu precies? Waaruit bestaat een esthetische ervaring, en hoe komen we daarachter? Een dergelijk abstract, en tegelijk zo alledaags concept is moeilijk te definiëren of te onderzoeken. De verscheidenheid aan artikelen in dit nummer laat echter zien dat dit geenszins onmogelijk is.

Van oudsher valt schoonheid, of esthetica, binnen het domein van de filosofie. Teruggaand naar een van de oudste filosofen vertelt Albert van der Schoot hoe Plato dacht over schoonheid, waarbij hij ingaat op de relatie tussen ware kennis en schoonheid. Patrick Healy laat zien hoe Kant's oorspronkelijke analyse van schoonheid door de eeuwen heen verkeerd is geïnterpreteerd, waarna hij zijn werk relateert aan hedendaagse vormen van schoonheid die terug te vinden zijn in kunst en architectuur. Sander van Maas maakt onderscheid tussen confirmatieve, sublieme en affirmatieve vormen van schoonheid – abstracte begrippen die hij toepast op beeldende kunstvormen en cultuuranalyse.

Rens Bod betoogt dat moderne wetenschap ten onrechte zijn kunstzinnig karakter verloren heeft; aan de hand van onderzoek naar muziekstructuren laat hij zien hoe mooi de wetten van de wetenschap kunnen zijn. Een andere invalshoek op schoonheid en wetenschap vinden we bij Elise Seip, die ons uitlegt hoe de neurowetenschap een brug slaat tussen psychologie, biologie en schoonheid, door middel van het bestuderen van het ervaren van schoonheid.

Met Anneke Smelik belanden we tenslotte in de tegenwoordige tijd – de hedendaagse trend van lichaamsontharing plaatst zij in een bredere sociologische context waarin het conformeren aan schoonheidsideaal ook voor mannen steeds belangrijker wordt.

Van Plato naar lichaamshaar: ook in deze BLIND! weer een brede kijk op een interdisciplinair onderwerp als schoonheid. Wij wensen u veel leesplezier.

de redactie

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u dan gratis aan voor onze digitale nieuwsbrief: