Leven en dood

'Ik rouw' en 'wij rouwen': het verband tussen samen en alleen
Cas Wouters

Een leven als avatar
Linda Adrichem en Dennis van den Berg
- 1 reactie

Bermmonumenten als plekken met betekenis
Mirjam Klaassens, Peter Groote en Vincent Breen
- 2 reacties

Doding gevolgd door zelfdoding
Marieke Liem

Ultieme getuigenis
Joo Hee Heidebrink
- 1 reactie

Wat doen die nieuwe hersencellen daar?
Paul J. Lucassen, Eva C. Verbeek en Charlotte A. Oomen
- 3 reacties

Je bent al iemand en je maakt al iets
Petra Else Jekel

Column: Definitieve flauwte
Bert Keizer
- 1 reactie

colofon  issn 1879-8144  28 maart 2008

Alle edities   Vakgebieden            
            English   Over       Vacatures
 

Prijsuitreiking & borrel
Woensdag 14 december van 17 tot 19 u
Café-Restaurant POLDER
Science Park 205, Amsterdam
Het is gelukt, Blind heeft dé columnist gevonden die verder kijkt! We zullen op dit feestelijke moment de winnaar bekend maken en de juryrapporten presenteren. Onder het genot van een drankje kunnen we daarna verder praten over onze gedeelde passie: interdisciplinariteit.


Met onze Like & Win-actie bij deze editie kun je het boek De wijsheid van een tandeloze glimlach - Gelukkig ouder worden met Epicurus, van Daniel Klein winnen, uitgegeven door uitgeverij Athenaeum−Polak & Van Gennep.


Voor wie mooi oud wil worden ‘alvast’ een frisse filosofische kijk op de oude dag.

Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 15
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 15 - Leven en dood
sluiten

Hoofdredactie

Iris Groen
Elisa Hermanides


Eindredactie

Gerard van den Akker


Redactie

Mark Beumer
Maud Dahmen
Martin Olsthoorn
Daphne van der Pas
Arno Verweij (webmaster)
Maureen Voestermans
Jorine Zandhuis


Redactieraad

prof. dr. Johan van Benthem
drs. Kim van den Berg
dr. Casper de Groot
prof. dr. Ed van den Heuvel
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof


klik hier voor huidige redactie


sluiten

15
Leven en dood

Leven en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, soms zelfs zo sterk dat ze moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Volgens verpleeghuisarts Bert Keizer is doodgaan een dubbelzinnige gebeurtenis en is er geen duidelijke grens tussen leven en dood. Socioloog Cas Wouters beschouwt recente variaties in rouwrituelen en belicht daarbij een ander aspect van de relatie tussen leven en dood: hoe balanceren nabestaanden hun individuele identiteit met hun 'groepsidentiteit' bij het verwerken van de dood?

Is het leven in een 'andere wereld' echt? Linda Adrichem en Dennis van den Berg schetsen een beeld van het virtuele leven in Second Life, waaruit blijkt dat gevoelens de grens tussen het spel en de werkelijkheid doen vervagen. Patiënten met het locked-in-syndroom kunnen door verlamming niet of nauwelijks communiceren en leven zo voor grote mate in hun eigen wereld. Maar in hoeverre heeft zo'n patiënt nog een leven? Daarover gaat de bejubelde film The Diving Bell and the Butterfly (Maureen Voestermans).

Bermmonumenten, opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van een verkeersongeluk, worden steeds talrijker. Wat is het verhaal achter deze monumenten (Mirjam Klaassens)? Ook achter elke moord gevolgd door zelfmoord zit een verhaal. In de Griekse tragedie Medea vermoordt een moeder haar kinderen uit liefdesverdriet alvorens de hand aan zichzelf te slaan. Dit soort handelen vervult de westerling van afschuw, maar in Japan wordt het soms als de enige waardige oplossing gezien (Marieke Liem). Joo Hee Heidebrink laat in haar artikel zien dat de zelfmoordterrorist zich laat leiden door zijn eigen keuzes en niet simpelweg een slachtoffer is van psychologische en sociale omstandigheden.

Tenslotte werd er lang gedacht dat hersencellen zich na de geboorte niet meer delen of vernieuwen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat er wel degelijk nieuwe hersencellen ontstaan in het volwassen brein. Paul Lucassen bespreekt wat dit nieuwe leven belooft voor de behandeling van hersenziekten.

Wij wensen u veel leesplezier.

De redactie

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u dan gratis aan voor onze digitale nieuwsbrief: