Ruimte

De beleving van ruimte in de omgeving
Ronald Hamel
- 2 reacties

Notities over publieke ruimte
Rudi Visker

Stedenbouw en staatscontrole
Joost Lauppe

Between différance and hyper-reality
Mark van Ostaijen
- 4 reacties

Space – the final frontier
Jan de Boer
- 2 reacties

Ruimte en feng shui
Nina Elshof
- 1 reactie

Flatland
Sebastiaan Eliëns
- 2 reacties

Het zien en afbeelden van de ruimte
Bruno Ernst

Column: Verwondering over sciencefiction
Jürgen Snoeren
- 4 reacties

colofon  issn 1879-8144  24 november 2008

Alle edities   Vakgebieden            
            English   Over       Vacatures
 

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing

Agenda-tip:
Publieksbijeenkomst De Jonge Akademie over PERCEPTIE, 12 april, 19-21 uur, Leeuwenbergh, Utrecht

De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 18
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 18 - Ruimte
sluiten

Hoofdredactie

Maud Dahmen
Martin Olsthoorn


Eindredactie

Gerard van den Akker
Sarah Welling (Engelse taal)


Redactie

Katja de Jong
Katja Keuchenius
Daphne van der Pas
Arno Verweij (webmaster)
Hanna Zwietering


Redactieraad

prof. dr. Johan van Benthem
drs. Kim van den Berg
dr. Casper de Groot
prof. dr. Ed van den Heuvel
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof
Tamara Metze


klik hier voor huidige redactie


sluiten

18
Ruimte

Ruimte is in elk opzicht een meerdimensionaal fenomeen en heeft binnen verschillende systemen een plaats. Zo kan het worden gevonden in de abstractie van de sociale ruimte, waar een scheiding is aangebracht tussen publieke en private ruimte. Rudi Visker buigt zich over de vraag in hoeverre deze ruimtes van elkaar gescheiden en met elkaar verweven zijn. Daarnaast bestaat er een concrete ruimte die ieder toch elk als verschillend ervaart en waarin Ronald Hamel ons een psychologisch inzicht verschaft. Joost Lauppe en Mark van Ostaijen laten op hun beurt zien hoe respectievelijk de staat en de consumptiemaatschappij hun invloed hebben op de meest dichte gemeenschap die deze concrete ruimte vult: de stad.

Ruimte bestaat in meerdere maten. Het is de alles omvattende natuurkundige ruimte waarvan ons begrip sinds het begin van de 20e eeuw in een stroomversnelling terecht is gekomen. Jan de Boer neemt ons mee langs de ontwikkelingen die plaatsvonden in deze wetenschap; van speciale relativiteit tot de snaartheorie. Het is ook de kleine ruimte om ons heen die we inrichten op een manier dat wij er ons thuis voelen. Nina Elshof laat zien hoe de stroming van het feng shui is ontstaan en hoe die ons kan helpen om de ruimte zo in te richten dat wij en onze leefomgeving in harmonie zijn.

Ruimte boeit ons. In meerdere literaire werken die gretig aftrek vinden bij het grote publiek speelt de ruimte een grote rol. In Flatland: A romance of Many Dimensions wordt op satirische wijze het leven in verschillende ruimtelijke dimensies beschreven. Sebastiaan Eliëns behandelt aan de hand van dit boek de geschiedenis van de natuurkundige dimensies en hoe deze binnenkort wellicht te meten zijn. Jürgen Snoeren beargumenteert in zijn column waarom de ruimte, het 'heelal', steeds vaker een manier is om allerhande avonturen het literaire genre 'sciencefiction' binnen te smokkelen.

Wij wensen u veel leesplezier!

De redactie

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u dan gratis aan voor onze digitale nieuwsbrief: