Sex and the Sciences

Het mysterie van de seksuele aantrekkelijkheid
Peter De Cleen
- 6 reacties

De erotisering van Barbie
Merle Gosewinkel

Seks en erotiek in hindoeïsme en boeddhisme
Paul van der Velde
- 4 reacties

De tragische paradox der driften
Marianne Mann
- 2 reacties

Disgust and Vaginismus
Charmaine Borg en Peter de Jong
- 13 reacties

Pedofilie: lastige lusten
Karin Visser
- 3 reacties

colofon  issn 1879-8144  4 maart 2009

Alle edities   Vakgebieden            
            English   Over       Vacatures
 

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing

Agenda-tip:
Publieksbijeenkomst De Jonge Akademie over PERCEPTIE, 12 april, 19-21 uur, Leeuwenbergh, Utrecht

De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 19
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 19 - Sex and the Sciences
sluiten

Hoofdredactie

Maud Dahmen
Martin Olsthoorn


Eindredactie

Gerard van den Akker
Sarah Welling (Engelse taal)


Redactie

Katja de Jong
Katja Keuchenius
Daphne van der Pas
Arno Verweij (webmaster)
Hanna Zwietering


Redactieraad

drs. Kim van den Berg
dr. Wim Ghijsen
dr. Casper de Groot
prof. dr. Ed van den Heuvel
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof
drs. Tamara Metze
dr. Onno Meijer
Lucy Wenting, MA


klik hier voor huidige redactie


sluiten

19
Sex and the Sciences

De rol die seks en seksualiteit in onze wereld speelt is complex. Deze complexiteit uit zich in een velerlei verschijningsvormen en gedragingen waaruit de wetenschap probeert wijs te worden. Soms willen mensen de seksualiteit het liefst zo veel mogelijk verhullen of vermijden. De vrouwelijke maar aseksuele Barbie en de mannelijke Ken zonder zijn mannelijkheid symboliseren de moeite die de westerse wereld heeft met de ontdekking van seksualiteit door het kind. Ook de maatschappelijke afkeer van mensen die seksuele gevoelens koesteren voor kinderen is enorm. Karin Visser probeert de oorsprong te vinden van deze hedendaagse heksenjacht op pedofilie en ondervindt dat mensen niet altijd een dergelijke woede tentoonspreiden. De afkeer van seks neemt sporadisch zelfs fysieke vormen aan, bijvoorbeeld bij vrouwen die lijden aan vaginisme. Charmaine Borg betoogt dat deze aandoening sterk verbonden is met de emotie 'walging'.

De complexiteit van seks is altijd een grote bron voor de literatuur geweest. In 'De tragische paradox der driften' behandelt Marianne Mann een versie van Phèdre, bewerkt door Racine. De tragiek die het gevecht met de seksuele driften met zich meebrengt (de paradox van de lust en de afkeer ervan) wordt hierin groots uitgemeten.

De manoeuvres die mannen en vrouwen maken om elkaar te verleiden fascineren biologen. Wat verliefdheid nu eigenlijk is en waardoor lekker ruikende mensen ook aantrekkelijker zijn wordt uitgelegd door Peter De Cleen. Hoewel de verleidingsmanoeuvres gebaseerd zijn op een algemene evolutionair principe, lijken ze toch per cultuur of religie zeer te verschillen. Professor Paul van der Velde beschrijft in 'Seks en erotiek in hindoeïsme en boeddhisme' op vermakelijke wijze seksuele avances tussen de goden en de mores van haar gelovigen.

Wij wensen u veel leesplezier.

De redactie

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u dan gratis aan voor onze digitale nieuwsbrief: