Maakbaarheid en verval

Maakbaarheid en verval van de Nederlandse universiteiten
André Klukhuhn
- 3 reacties

Moraliteit in de moderniteit
Else Koning
- 2 reacties

Tussen natuur en cultuur
Petra van der Kooij
- 1 reactie

Interview: De grenzen van de mens: een gesprek over human enhancement
Daniel Doodkorte
- 3 reacties

Het Darwin Dilemma
Inga Aarts
- 4 reacties

Beeldreportage: Gootlandschap
Marieke Jansen
- 2 reacties

colofon  issn 1879-8144  27 februari 2012

Alle edities   Vakgebieden            
            English   Over       Vacatures
 

Prijsuitreiking & borrel
Woensdag 14 december van 17 tot 19 u
Café-Restaurant POLDER
Science Park 205, Amsterdam
Het is gelukt, Blind heeft dé columnist gevonden die verder kijkt! We zullen op dit feestelijke moment de winnaar bekend maken en de juryrapporten presenteren. Onder het genot van een drankje kunnen we daarna verder praten over onze gedeelde passie: interdisciplinariteit.


Met onze Like & Win-actie bij deze editie kun je het boek De wijsheid van een tandeloze glimlach - Gelukkig ouder worden met Epicurus, van Daniel Klein winnen, uitgegeven door uitgeverij Athenaeum−Polak & Van Gennep.


Voor wie mooi oud wil worden ‘alvast’ een frisse filosofische kijk op de oude dag.

Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 27
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 27 - Maakbaarheid en verval
sluiten

Hoofdredactie

Petra van der Kooij
Arda van Tiggelen
Inga Aarts
Daniel Doodkorte


Eindredactie

Petra van der Kooij
Arda van Tiggelen
Inga Aarts
Daniel Doodkorte


Redactie

Petra van der Kooij
Arda van Tiggelen
Inga Aarts
Daniel Doodkorte
Sitara Faasen
Suzanne Peek
Frithjof Wegener


klik hier voor huidige redactie


sluiten

27
Maakbaarheid en verval

Maakbaarheid en verval lijken elkaars tegenpolen te zijn: opbouw versus neergang. In onze moderne maatschappij ligt de nadruk op de maakbaarheid van onszelf en de samenleving: we geloven in verbetering en vooruitgang. Verval is datgene wat we liever niet zien, wat we willen verbergen en vooral: voorkomen.

Toch zijn nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen niet mogelijk zonder de afbraak van de tot dan toe vanzelfsprekende zaken. Dr. André Klukhuhn brengt in zijn kritische artikel Maakbaarheid en verval van de Nederlandse universiteiten de geschiedenis van het universitaire systeem en het verval van het onderwijsniveau in kaart. In het essay Moraliteit in de moderniteit onderzoekt Else Koning de erosie van onze morele normen en waarden.

Op het persoonlijke vlak willen we al helemaal niets met verval te maken hebben: we streven ernaar om een zo perfect mogelijke versie van onszelf te worden en te blijven. Medische en technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we onszelf kunnen blijven verbeteren. Redacteur Petra van der Kooij laat met een analyse van verschillende theorieën zien waar het streven naar de perfecte mens mogelijk vandaan komt in Tussen natuur en cultuur. Hoe de wetenschappelijke wereld en het grote publiek hier tegenover staan, blijkt uit het interview over human enhancement met drs. Mirjam Schuijff, onderzoekster van het Rathenau Instituut, door Daniel Doodkorte.

De ultieme vorm van maakbaarheid in de wetenschap is de creatie van leven. De roman Het Darwin Dilemma van Han Thomas vertelt het verhaal van een wetenschapper die erin is geslaagd om een levende cel te maken. In Het Darwin Dilemma plaats redactielid Inga Aarts Thomas’ theorieën in de realiteit en kijkt in hoeverre deze ook daadwerkelijk mogelijk zijn met de huidige wetenschappelijke kennis.

Dat verval niet alleen maar negatief is en vergankelijkheid ook zijn mooie kanten heeft, wordt bewezen met de beeldreportage Gootlandschap, waarin Marieke Jansen het alledaagse verval op straat in beeld brengt.

De redactie wenst u veel leesplezier!

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u dan gratis aan voor onze digitale nieuwsbrief: