Grenzeloos

Blind viert 10-jarig bestaan met essaywedstrijd
Annefleur Langedijk

Onbegrensde informatie
Emma Boumans

Why you would wish to speak Greek
Rosa van Gool

Waar ligt de grens tussen man en vrouw?
Nina van Bruggen
- 2 reacties

Van stoepkrijt tot chemisch schoongewassen viscose draad
Angelique van ‘t Veer

Beeldreportage: Uitreikingsavond
BLIND

Column: Sunday Worship in Alabama
Amani Maihoub

colofon  issn 1879-8144  15 juli 2014

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 35
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 35 - Grenzeloos
sluiten

Hoofdredactie

Inga Aarts
Annefleur Langedijk


Redactie

Inga Aarts
Annefleur Langedijk
Daniel Doodkorte
Nikki Emmerik
Wouter van der Horst


Redactieraad

dr. W.E.J.M. Ghijsen
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof
drs. S. Sitalsing
drs. L.U. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

35
Grenzeloos

Blind bestaat 10 jaar en dat hebben we natuurlijk gevierd! Vanwege dit jubileum is een essaywedstrijd georganiseerd met als thema 'Grenzeloos'.

Uit alle inzendingen koos een jury bestaande uit Karel van Dam, Jim Jansen, Machiel Keestra en Jan van Maarseveen de beste essays. Op donderdag 12 juni werden prijswinnaars bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam. Een vooraankondiging verscheen in Folia, een verslag van de avond is hier te lezen.

De eerste prijs ging naar Emma Boumans met haar essay Onbegrensde Informatie. In dit essay beschrijft ze hoe ons online gedrag beïnvloedt wat voor informatie we vervolgens te zien krijgen. Onder andere de grenzen van de ethiek zijn hierbij van belang. De jury vond het een echte eye-opener en het onderwerp bovendien erg actueel. De juryleden gaven aan voortdurend geboeid te zijn tijdens het lezen van dit essay.

Het essay van Rosa van Gool, Why you would wish to speak Greek, won de tweede prijs. Over de grenzen van tijd heen gaat een Romein uit de eerste eeuw het gesprek aan met een Amerikaan uit de twintigste eeuw over het nut van het bestuderen van de klassieke werken. De jury was erg onder de indruk van dit essay en prees de schrijfstijl en de opbouw.

De derde prijs ging naar het essay Waar ligt de grens tussen man en vrouw? van Nina van Bruggen. In dit essay wordt op basis van inzichten uit onder andere de biologie beschreven hoe deze grens gedefinieerd wordt en hoe deze ideeën vertaald kunnen worden naar de maatschappij. Uiteindelijk kunnen we naar een spectrum van gender toe in plaats van het strenge onderscheid zoals dat nu vaak geldt. De jury vond dit essay het meest wetenschappelijk onderbouwd, en vond de koppeling met de maatschappij vooral erg goed.

Naast de top drie zijn er nog twee inzendingen uitgekozen voor publicatie. Ten eerste het essay van Angelique van 't Veer, Van stoepkrijt streep tot chemisch schoongewassen viscosedraad. In dit essay (iets later maar alsnog in dit nummer geplaatst) gaat zij in op het verleggen van grenzen, telkens als deze bereikt zijn. In de kledingindustrie is bijvoorbeeld veel aandacht voor eerlijke kleding, maar vaak blijkt dit vooral marketing te zijn. Waar ligt de grens voor wat nog toegestaan is in reclame maken, en wanneer wordt het oneerlijk?

Ten slotte is ervoor gekozen om de inzending van Amani Maihoub te plaatsen. Zij schreef een column over het verkennen van de grenzen van religie door het bijwonen van een kerkdienst van een andere religie dan je eigen godsdienst. Hoe is het om als buitenstaander een dergelijke dienst mee te maken?              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.