Angst

Interview: Het grensvlak van angst
Annefleur Langedijk

Not afraid
Maaike Spaans

Angst in relatie tot Behavioural Economics
Arjan den Besten

Safety First! Novel therapeutic target for PTSD
Esther Visser

Interview: Angst bij kinderen
Inga Aarts

Kierkegaard over angst
Andries Visser
- 1 reactie

Help! Ik durf niet te bewegen!?
Trijntje Albada
- 1 reactie

Shellshock
Vincent Noppe

Column: De bijna vergeten aspecten van angst
Gerrit Glas

colofon  issn 1879-8144  17 februari 2015

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 37
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 37 - Angst
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk
Barend Zeeman
Esther Visser
Inga Aarts
Maaike Spaans
Nikki Emmerik
Wouter van der Horst


Redactieraad

dr. B. Kruithof
drs. L.U. Wenting
drs. M. Keestra
drs. S. Sitalsing


klik hier voor huidige redactie


sluiten

37
Angst

Iedereen is wel eens bang. Maar is angst iets slechts? Angst is een oud overlevingsmechanisme dat ervoor zorgt dat we adequaat kunnen reageren op gevaar. Het zit evolutionair gezien ingebakken in ons systeem. De welbekende vecht-of-vluchtreactie, dat is wat angst met ons doet. Het lichaam produceert grote hoeveelheden adrenaline en cortisol, de zintuigen worden scherper, de bloeddruk en hartslag schieten omhoog en de spieren spannen zich aan. Het lichaam is voorbereid op een gevecht of om op te vlucht te slaan; angst is onze raadgever.

“Er zijn meer volwassenen bang in het licht dan kinderen in het donker,” zei Kees van Kooten eens. Naast het feit dat angst ons behoedt voor gevaar, heeft het ook een keerzijde. Een gezonde dosis angst kan al snel omslaan naar een veel minder prettig gevoel, wat het leven een stuk lastiger maakt.

In deze editie van Blind wordt het thema angst vanuit verschillende disciplines besproken.

In Het grensvlak van angst wordt psychiater Gerrit Glas onderworpen aan vragen over het concept angst vanuit een zowel filosofisch als medisch perspectief. De verschillende filosofie dimensies van angst staan in dit interview centaal, net als de huidige visie vanuit de pychiatrie op angst en het behandelplan.

Angst kan binnen een samenleving een grote rol spelen. Angst en veiligheid zijn tenslotte nauw aan elkaar verbonden. In Not Afraid bespreekt Maaike Spaans de rol van angst bij het contra-terrorismebeleid.

Emoties zoals angst kunnen ons dagelijkse gedrag en daarmee ook onze keuzes beïnvloeden. Arjan den Besten onderzoekt in Angst in relatie tot Behavioural Economics de invloed van psychologie op de economie.

Het kunnen inschatten of een omgeving veilig of gevaarlijk is, is een proces dat plaatsvindt in onze hersenen. In het Engelstalige artikel Safety First! Novel therapeutic target for PTSD bespreekt ons eigen redactielid Esther Visser een nieuwe ontdekking over neurobiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan angst- en veiligheidssignalen in het brein.

In Angst bij kinderen wordt gesproken over de ontwikkeling van angst bij kinderen wat de gevolgen hiervan zijn. Ook ouders spelen hierin een cruciale rol. De verschillende rollen die vaders en moeders kunnen spelen in dit proces komen in dit interview met pedagoge Eline Möller naar voren.

De filosoof Kierkegaard heeft veel geschreven over angst. Een overzicht van Kierkegaards begrip van angst wordt gegeven door Andries Visser in Kierkegaard over angst.

Bewegingsangst wordt veroorzaakt door de fysieke pijn die op den duur leidt tot een negatieve spiraal met zowel fysieke als psychologische symptomen. In Help! Ik durf niet te bewegen!? schrijft Trijntje Albada over dit intrigerende verschijnsel.

De gruwelijke strijd op het slachtveld was niet het enige dat de Eerste Wereldoorlog opleverde. Deze oorlog bracht ook veel zwaar getraumatiseerde soldaten met zich mee. Vincent Noppe bespreekt in Shellshock de ontwikkeling en behandeling van dit fenomeen.

Uit zijn belangstelling voor angst heeft Gerrit Glas naast zijn artikel ook een column geschreven voor deze editie. De bijdrage De bijna vergeten aspecten van angst heeft hij geschreven op basis van ervaring in zijn praktijk en laat drie casussen zien die illustrerend zijn voor de veranderingen in het denken over angst.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.