Hokjesdenken

#TransIsBeautiful
Nina van Bruggen

Waarom we niet meer naar Kenia op vakantie gaan
Vince de Jong

Taalgebruik
Jetty Bergsma

Categories and labels in emergency governance
Polly Pallister-Wilkins

Wij versus zij: Onderzoek naar (zelf-)stigma bij lepra
Stephanie van Dongen

Column: De pingpongbal en haar auteurs
Lianne Cremers

colofon  issn 1879-8144  16 september 2015

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 40
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 40 - Hokjesdenken
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk
Esther Visser
Vince de Jong
Will van Houten (corrector)

Schilderijillustraties
Landschip


Redactieraad

dr. B. Kruithof
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting
drs. M. Keestra
drs. S. Sitalsing


klik hier voor huidige redactie


sluiten

40
Hokjesdenken

Denken in hokjes. Hokjesdenken heeft een slechte reputatie. We willen juist ruimdenkend zijn en in dat beeld is er absoluut geen ruimte voor een hokjesgeest. Hokjesdenken gaat vaak samen met stereotypen en vooroordelen. Ergens een label opplakken. In sommige gevallen is dit wel functioneel, als je bijvoorbeeld een object wilt categoriseren. Je weet hierdoor wat er wel of niet mogelijk is met het object. Volgens professor en psycholoog Daniël Wigboldus zouden we zelfs niet zonder kunnen. Het categorisatie proces is cruciaal. Ons brein is dus geprogrammeerd om in groepen te denken, omdat in de natuur en in de dierenwereld groepen zo erg op elkaar lijken. Maar anders dan objecten en dieren, zijn mensen heel verschillend. Het is goed dat je niet bij elke stoel hoeft na te denken, maar de gevolgen van het categoriseren van mensen kunnen groot zijn.

In deze editie van Blind leveren de auteurs ieder hun eigen kijk op het dilemma van het hokjesdenken. De artikelen vinden een match met schilderijen van Landschip, "een verdwaalde toerist in de mensenwereld". Hij heeft zijn atelier in Melle (bij Gent), in België.

In #Transisbeautiful schrijft Nina van Bruggen over de rol van transgenders in onze maatschappij. Dit verhelderende artikel biedt inzicht in de wereld van transgenders, in het verleden en in de hedendaagse actualiteit.

Ons eigen redactielid Vince de Jong onderzoekt in Waarom we niet meer naar Kenia op vakantie gaan de recente ontwikkelingen binnen de toerismesector op het eiland Lamu. De terreurdreiging heeft een desastreuze impact op het leven in Kenia. Oftewel: hoe zorgt hokjesdenken voor armoede in een land.

Wat is de rol van taal binnen het hokjesdenken in onze samenleving? Wat voor de één in het hokje ‘veilig woord’ thuishoort, is voor een ander kwetsend. Hoe is dat zo gekomen? Jetty Bergsma geeft antwoord op deze vraag in Taalgebruik.

De vluchtelingenproblematiek staat op dit moment centraal in de media. In Categories and labels in emergency governance laat Polly Pallister-Wilkens een verhelderend licht schijnen op dit vraagstuk.

Lepra is een besmettelijke zenuwziekte. In Wij versus zij: Onderzoek naar (zelf-)stigma bij lepra bespreekt Stephanie van Dongen de bevindingen van haar onderzoek naar het stigma rondom deze ziekte in een lepra-settlement in Zuid-Sulawesi, Indonesië.

Lianne Cremers schrijft voor deze editie de column De pingpongbal en haar auteurs. Met veel humor en eerlijkheid vertelt ze over haar worsteling met de interdisciplinariteit van haar promotieonderzoek.

De getoonde schilderijen zijn overigens te koop.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.