Annefleur Langedijk
Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Annike Bekius
Elise Langedijk
Esmee Schouten
Esther Visser
Hedwig Ens (eindredactie)
Will van Houten (eindredactie)
Foto's:
Susanne van der Kleij
dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting
klik hier voor huidige redactie
Blind heeft deze keer ‘een frisse blik’. Sowieso vraagt interdisciplinair werken dat je out of the box over je vak kunt nadenken, in onderwerpen duikt waarvan je wenkbrauwen aanvankelijk omhoog gaan. Precies dát laatste beschrijft Berend van der Lei, plastisch chirurg en hoogleraar cosmetische plastische chirurgie in zijn artikel ‘Beauty is around the eye of the beheld’: de psychologische perceptie van wie we voor ons hebben wordt voor een groot deel veroorzaakt door het gebied om het oog en niet alleen door die mooie blauwe kijkers.
Ook een heel andere perceptie krijg je als je naar de schilderijen van Van Gogh zou kunnen kijken in de originele kleuren, het blauw bijvoorbeeld dat de schilder zélf uitkoos voor Veld met irissen bij Arles (1888). Om meer te weten over De oorspronkelijke kleuren van Van Gogh doet binnen het project REVIGO (REassessing VIncent van GOghs use of colour using digital reconstructions) een team van kunsthistorici, restauratoren en natuurwetenschappers onderzoek naar deze kleurveranderingen. Muriel Geldof biedt ons een frisse, unieke blik op dit project.
Met onze Like & Win-actie bij deze editie kun je het boek De wijsheid van een tandeloze glimlach - Gelukkig ouder worden met Epicurus, van Daniel Klein winnen, uitgegeven door uitgeverij Athenaeum−Polak & Van Gennep. Voor wie mooi oud wil worden ‘alvast’ een frisse filosofische kijk op de oude dag.
Maar eerst nog maar eens lekker werken. Dat hoeft tegenwoordig niet meer vanuit een vast kantoor; het Nieuwe Werken brengt werken met wie je wilt waar je maar wilt en hoe je dat wilt steeds dichterbij. Wat heb je daarvoor nodig? Marianne Sturman is de oprichter en directeur van Moneypenny, een bureau dat bedrijven helpt flexibele arbeidsoplossingen te bedenken. Ook Blind-lezers biedt ze met haar ideeën een frisse kijk op werken.
En dan héb je hard gewerkt… moet je ook nog belasting betalen. Marjolein ’t Hart is bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van Staatsvorming in Mondiaal Perspectief aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij moppert niet met belastingbetalers mee, maar laat ons met een frisse blik zien dat belasting betalen historisch gezien een belangrijk side effect had: je kreeg er inspraak mee. Blind voelt zich vereerd dat we deze tekst, haar oratie die ze uitsprak bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar, mogen opnemen in deze editie.
Loes Knevel is studente Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Ze heeft een tijd op Bali gewoond, waar ze onder andere lesgegeven heeft aan basisschoolkinderen. In deze column geeft ze een frisse blik op het onderwijs, waarin er naast de normale lessen ruimte is voor mindfulness, yoga en persoonlijke ontwikkeling.
En wat gebeurt er als we voor onze frisse blik afhankelijk zijn van de instrumenten die we gebruiken? David Gardenier, student Astronomy and Astrophysics aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit hoe nieuwe instrumentele ontdekkingen bepalend zijn voor hoe astronomen het universum onderzoeken en begrijpen.
Femke Paling, vers afgestudeerd student Medische Antropologie en Sociologie, laat ons door haar ruimere blik zien dat de diagnose ‘kanker’ ook zeker van invloed is op de mensen die niet direct de ziekte ondergaan. Wil je weten op wat voor manieren partners omgaan met hun zieke geliefde? Lees dan haar artikel.
De illustraties in deze editie zijn speciaal voor Blind gemaakt door Susanne van der Kleij, sinds 1995 freelance fotograaf. Als taalkundige onderzocht zij de specifieke interactie tussen tolk en asielaanvrager.