Wereldwijd

Heimwee: echte pijn!
Ad Vingerhoets

Zika-richtlijnen
Mariëlle van Aalst

Op zoek naar een tweede aarde
Frans Snik

Trekvogels met grote trek
Maarten Loonen

The Road to Finding ‘Home’
Mojdeh Feili

The aftermath: Psychological well being of refugees in the Western world
Hans Rohlof

Column: Waarom studeren in het buitenland?
Merel Spaander

colofon  issn 1879-8144  6 juli 2017

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 47
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 47 - Wereldwijd
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Annike Bekius
Esmee Schouten
Hedwig Ens, eindredacteur
Iza Korsmit
Merel Spaander
Will van Houten, eindredacteur

Beeld:
Joanna W-ska
(@ophetogenblik)


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

47
Wereldwijd

Good Morning, Starshine, The Earth Says Hello! *

We hebben er maar één! Aarde. We reizen all over the planet, voor vakantie of door oorlog gedwongen. Over de hele aarde zijn mensen op zoek naar een beetje Starshine. Say Hello to Mother Earth, en krijg geen heimwee onderweg…

Een pil tegen heimwee? No way! En toch is er onderzoek dat die kant uit wijst. In Heimwee: echte pijn! zoekt Ad Vingerhoets, verbonden aan het Departement Medische en Klinische Psychologie van de Universiteit van Tilburg buiten de gebaande medische paden naar een oplossing voor een stel dat drie maanden op vakantie wil. Probleem? De man heeft verschrikkelijke heimwee.

Je bent zwanger, je wilt zwanger worden, je vriendin of vrouw wil zwanger worden en je wilt op vakantie naar een tropisch land. Toch prettig als je kunt inschatten hoe hoog het risico is dat je het zikavirus kunt krijgen in zo’n land. Mariëlle van Aalst is PhD-student op het Centrum van Tropische Geneeskunde en Reizigersgeneeskunde van het Academisch Medisch Centrum. Zij ontwarde een kluwen aan reizigersadviezen van het RIVM, ECDC en EDC in Een gebrek aan uniformiteit.

Je zult hem maar vinden! Een andere, bewoonbare planeet in ons zonnestelsel. In Op zoek naar een tweede aarde kun je lezen hoe Frans Snik, sterrenkundige aan de Universiteit Leiden, daar met een internationaal team hard aan werkt. Hun vloeibaar-kristaltechnologie wordt toegepast op telescopen verspreid over de hele wereld: Chili, Hawaii, de Canarische Eilanden, Arizona (VS).

Maarten Loonen, onderzoeker en docent Arctische Ecologie aan de Universiteit van Groningen, beschrijft in Trekvogels met grote trek – waarom een brandgans naar het Noorden trekt de evolutionaire drijfveer die deze vogel heeft: hij kan alleen voorjaarsgras verteren. Een lekkerbek dus, met een grote trek.

Waarom zou je in hemelsnaam in Birmingham willen gaan studeren als je daar nog geen kamer hebt en zelfs niet zeker weet of je wel aan de studie kunt beginnen? Merel Spaander vertelt je over haar ervaring, in haar column Waarom studeren in het buitenland?

Mojdeh Feili is geboren in Iran en woont al bijna haar hele leven in Nederland. In haar masterscriptie vergelijkt zij drie feministische science-fictionboeken met elkaar, in hoe zij de genderrollen uitlichten. De drie boeken zijn in hetzelfde tijdperk geschreven, maar hebben elk een heel andere kijk op gender. In haar (Engelstalige) artikel Analysis of Kamala Khan’s search for belonging in Ms. Marvel: No Normal maakt zij je alvast nieuwsgierig.

Op de vlucht voor oorlog neemt een vluchteling zijn trauma’s mee. Hoe raak je die in het Westen weer kwijt? Hans Rohlof, psychiater, gespecialiseerd in de behandeling van getraumatiseerde vluchtelingen, bespreekt in zijn artikel The aftermath: Psychological well-being of refugees in the Western World het psychologisch welzijn van vluchtelingen en verschillende factoren die hieraan ten grondslag liggen. Dit artikel is in het Engels.

Opnieuw zijn we vereerd met originele illustraties bij de artikelen, ditmaal van de hand van de Poolse beeldend kunstenaar Joanna W-ska, @ophetogenblik. Ze werkt met fotografie en een mix van andere materialen. Met haar partner, een fysicus, heeft ze verscheidene standplaatsen gehad over de wijde wereld. Zo ook in Amsterdam, waarnaar ze met zekere regelmaat terugkeert.


* Roept Willy Wonka in de film Charlie and the Chocolate Factory, naar het boek van Roald Dahl.

Interdisciplinair:

Op de agenda van De Jonge Akademie: Science Buddies voor Gevluchte Wetenschappers. De Jonge Akademie wil een bemiddelende rol spelen om hoogopgeleide vluchtelingen waar mogelijk een entree te bieden tot Nederlandse universiteiten. Ken je iemand in je omgeving die gevlucht is uit een oorlogsland en daar wetenschapper was? Misschien kan DJA iets voor hem of haar betekenen. Zie de website van De Jonge Akademie.

Inmiddels verlopen: Op de agenda van Stichting Thomas More stond: Summerschool in Utrecht van 23-25 augustus Stronger, smarter, better. Human enhancement and its limits Prof. dr. Ciano Aydin organizes a summerschool on the philosophy, ethics and theology of human enhancement technologies. Junior researchers, PhD students and masterstudents are invited to present research that relates to the conference theme. English abstracts up to 500 words can be sent to info@thomasmore.nl.
Je kunt ook deelnemen aan de summerschool zonder zelf een paper in te leveren, door je via de website van de Stichting Thomas More aan te melden.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.