Oma's eten

Voedingshypes
Liesbeth Smit

Gezonde voeding, duurzaam geproduceerd
Bert Lotz

Het voedsel van de toekomst
Karin Thomas

Praten je darmen met je hersenen?
Saskia van Hemert

Why superfoods should only be the tip of the iceberg to boost your cognition
Sebastian Huhn

Laat voeding je medicijn zijn
Maartje Poelman

Interview: Een interview met het Voedingscentrum
Nora van de Water

Type 2 Diabetes: zorgen voor of genezen van?
Hanneke Molema, Ben van Ommen, Hanno Pijl

Dun, dunner, dunst
Merel Spaander

colofon  issn 1879-8144  26 oktober 2017

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 48
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 48 - Oma's eten
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Esmee Schouten
Hedwig Ens, eindredacteur
Iza Korsmit
Merel Spaander
Nora van de Water
Will van Houten, eindredacteur

Beeld:
Andrea (Bricco) D'Agosto
(@andreadagosto )


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

48
Oma's eten

Oma's eten. Moeilijker is het niet om gezond en slank te blijven of te worden. Geloof je het niet? Blind legt ze in deze editie op je bord: wetenschappelijke voedingsadviezen die helpen. En je kunt er direct mee beginnen.

Hip. Effectief. Sexy.

Hebben deze drie woorden je overtuigd om te gaan lezen?

Liesbeth Smit, voedingswetenschapper, vertelt je in Voedingshypes: een rookgordijn voor de echte gezondheidsproblemen hoe dat komt. Om evidence based wetenschappelijke informatie over gezondheid op sociale media gelezen te krijgen, moet een wetenschapper sexy schrijven. Dat mayonaise gezond is, bijvoorbeeld. Daar word je wel nieuwsgierig van!

Nieuwsgierig naar CRISPR en wat deze DNA techniek voor onze voedselvoorziening kan betekenen? Lees het artikel Gezonde voeding, duurzaam geproduceerd − de rol van nieuwe veredelingsmethoden van Bert Lotz, agro-ecoloog bij Wageningen University & Research, en vorm zélf je mening over dit soort veredelingstechnieken.

Alsmaar meer en meer voedsel produceren voor een groeiende wereldbevolking. Is dat echt nodig? Karin Thomas, onderzoeker aan de Tilburg School of Economics and Management, brengt je op andere ideeën in haar artikel Het voedsel van de toekomst.

Praten je darmen met je hersenen? Saskia van Hemert, senior onderzoeker bij Winclove Probiotics in Amsterdam, onderzoekt in haar artikel met deze titel óf en hoe bacteriën bepalen hoe we ons voelen en gedragen. Nieuw onderzoek lijkt te bevestigen dat onze darmflora en hersenen contact hebben met elkaar.

Supervoedsel, hersenvoedsel, brainfood: zijn het termen die slechts gebruikt worden om de verkoop van bepaalde producten te stimuleren of zit er een kern van waarheid in? Kun je jezelf echt slim eten? In zijn Engelstalige artikel Why superfoods should only be the tip of the iceberg to boost your cognition praat Sebastian Huhn, promovendus aan het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig, Duitsland, je bij.

Zit je in de trein. Komt er een gevulde koek langs. En die verkoper is zo leuk! Blijf er dan maar eens vanaf! Van die koek. Maartje Poelman, gezondheidswetenschapper en universitair docent aan de afdeling Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht, schrijft in haar artikel Laat voeding je medicijn zijn waarom en hoe de overheid zou kunnen of moeten ingrijpen op de overal verkrijgbare hoeveelheid ongezonde snacks en frisdranken.

Het Voedingscentrum is zo’n overheidsinstelling, gefinancierd door twee ministeries. Nora van de Water, nieuwe redacteur bij Blind, interviewt zijn woordvoerder, Roy van der Ploeg. In haar artikel Hoe het Voedingscentrum omgaat met de toegenomen kritiek vraagt ze hem naar tegengeluiden op de Schijf van Vijf.

Insuline spuiten tegen suikerziekte is effectief. Maar het onderdrukt de symptomen zonder de oorzaak aan te pakken. In Type 2 Diabetes: zorgen voor of genezen van? De rol van voeding beschrijven Hanneke Molema (TNO), Ben van Ommen (TNO) en Hanno Pijl (LUMC) hoe gedrag en eigen regie over leefstijl en voeding deze ziekte positief kunnen beïnvloeden en zelfs voorkomen.

Dun, dunner, dunst. Hoe slanker, hoe hipper. Álles doen jonge vrouwen eraan om te voldoen aan dit ideaalbeeld. Lijnen tot je erbij neervalt. Hoe kom je toch aan dat kromme idee? Merel Spaander laat je zien wat de valse tactieken van sociale media zijn. Zij studeert Brain & Cognitive Sciences en Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Like & Win-actie voor deze editie – De leukste reactie op Facebook op een van onze artikelen wint een goed gevulde box met gezonde groenten en fruit van Marley Spoon. Gratis thuisbezorgd.

Interdisciplinaire verwijzing:

Liesbeth van Rossum, lid van De Jonge Akademie, wordt in het juninummer van het blad Interne Geneeskunde van dit jaar geïnterviewd over haar diepgaande onderzoek naar obesitas. Uit dit artikel, De complexe aanpak van overgewicht, blijkt dat er veel meer factoren bijdragen aan overgewicht dan gedacht.

Voor het beeldelement maken we dankbaar gebruik van foto's van Andrea (Bricco) D'Agosto, "food and lifestyle photographer and artist". Ze fotografeert voor de beste, bekendste restaurants in Californië.

Eet smakelijk!              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.