Sport & Spel

Hardlopen op muziek
Edith van Dyck

Running Like a Girl
Mojdeh Feili

Sociale diversiteit en ongelijkheid in de sport
Agnes Elling

De juridische kant van sporten
Sadaf Edalat

De Yips
Erik van Wensen

Column: Het getal vijf
Annefleur Langedijk

colofon  issn 1879-8144  1 juni 2018

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Column Elisabeth Smelik :
Startreks visibility

Elisabeth met hond op strand

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 50
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 50 - Sport & Spel
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Iza Korsmit
Frodi Fransman
Merel Spaander
Mojdeh Feili
Nora van der Water


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

50
Sport & Spel

De Olympische Winterspelen hebben inmiddels al even geleden plaatsgevonden, de tijden van vrieskou en sneeuwval liggen achter ons en de temperatuur stijgt: eindelijk is het voorjaar aangebroken! Dit betekent ook dat voor de meeste sporten het competitieseizoen is begonnen en de sportvelden in het weekend gevuld zijn met fanatieke en minder fanatieke sporters. Onze nieuwe 50ste editie geeft een kijkje in de verschillende facetten van sport en spel. Tevens is dit de laatste editie van onze hoofdredacteur Annefleur, in haar column blikt ze terug op haar vijf mooie, leerzame jaren als onderdeel van Blind.

Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.

Het heerlijke lentezonnetje is voor veel recreatieve sporters een trigger om de hardloopschoenen weer eens uit te kast te trekken. Lekker buiten bewegen met de zon op je bol, het lijkt de ideale combinatie. Maar misschien valt die eerste run na de winterstop je toch wat zwaarder dan gedacht en plezier heb je er eigenlijk ook niet echt in. Wat kun je dan doen? In haar artikel Hardlopen op muziek gaat Edith van Dyck uitgebreid in op het positieve effect van muziek tijdens het hardlopen.

Zelfs met de motiverende invloed van muziek is de weg van recreatieve sporter naar een marathonloper een moeizame, zo blijkt uit het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Heminsley beschrijft met hartverscheurende eerlijkheid de zware fysieke en mentale weg die zij aflegde naar het succesvol uitlopen van maar liefst drie marathons. Benieuwd of dit boek het lezen waard is? De kersverse aanwinst van de redactie Mojdeh Feili werpt een kritische blik op het boek van Heminsley. (Dit is een Engelstalig artikel.)

Hetgeen waar Mojdeh Feili in haar boekrecensie van Running Like a Girl voorzichtig haar kritiek op uit, komt in het artikel Sociale diversiteit en ongelijkheid in de sport van Agnes Elling in alle uitvoerigheid terug. Het lijkt erop dat we binnen de sport nog altijd te maken hebben met maatschappelijke ongelijkheden omtrent gender, etniciteit en seksuele identiteit. Hoe zit dit precies en waar komt het vandaan? Je komt erachter in haar artikel!

Een geheel andere zijde van sport- en spelsituaties komt naar voren wanneer je tijdens je wekelijkse hardloopsessie ineens van de weg wordt gelopen door een andere loper en daarbij je enkel kneust. Je ligt een aantal weken plat, je kunt niet werken en je betaalt ook nog eens een hoop geld aan pijnstillers. In zo’n situatie kun je de andere loper aansprakelijk stellen en een vergoeding claimen voor de kosten die je hebt gemaakt. Wat is de juridische gang van zaken bij dergelijke sportsituaties? In haar artikel De juridische kant van sporten; it’s all in the game schetst Sadaf Edalat verschillende sport- en spelscenario’s binnen het aansprakelijkheidsrecht.

Tot slot is het algemeen bekend dat sporten “goed” en “gezond” is. Hier zit ook zeker een kern van waarheid in, maar er is absoluut een grens die yips heet. Het lijkt erop dat de herhaalde motoriek in combinatie met wedstrijdspanning zorgt voor een compleet onvermogen om de vaardigheden typerend voor de sport uit te voeren. Hoe dit komt? Erik van Wensen probeert hierachter te komen en vertelt in zijn artikel De Yips de ins en outs over deze mysterieuze aandoening.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.