Over Inter

Vanaf 1 september vind je hier: Inter! Een nieuw platform voor interdisciplinaire wetenschap. Wij bieden studenten, jonge wetenschappers in spe, de ruimte om verbindingen tussen vakgebieden te ontdekken en hierover te publiceren.

Vier keer per jaar verschijnen er op Inter populair-wetenschappelijke artikelen, gebundeld in Thema’s. Daarnaast bezinnen we ons in de rubriek ‘Actueel’ op actuele trends en vernieuwingen in de interdisciplinaire wereld.

Inter is een afkorting van ‘interdisciplinair’. Een woord dat in de wetenschap en in het hoger onderwijs steeds populairder wordt. Een discipline is een min of meer afgebakend vakgebied waarbinnen gewerkt wordt met bepaalde methoden en gewoontes. Interdisciplinaire studenten en onderzoekers proberen die verschillende disciplines met elkaar te verbinden. Dat doen ze vanuit de overtuiging dat sommige vraagstukkken zich niet door één discipline laten beantwoorden. Klimaatverandering, globalisering of digitalisering: om dat soort grote thema’s te begrijpen, heb je een combinatie van meerdere disciplines nodig.

Inter is in het leven geroepen door het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA. Achter de schermen werken wij aan de ontwikkeling van dit nieuwe platform. Het platform bouwt voort op interdisciplinair tijdschrift Blind, dat op dit webadres te vinden was en sinds 2004 interdisciplinariteit vertegenwoordigde op het internet. Het enorme archief met tijdloze artikelen over thema’s als Goud, Kleurbewustzijn en Energie is nog gewoon terug te vinden op deze website. 

De redactie wordt geadviseerd door een redactieraad bestaande uit: drs. Lucy Wenting (directeur Instituut voor Interdisciplinaire Studies), prof. dr. Frank van Vree (directeur NIOD Instituut & hoogleraar Geschiedenis van Oorlog, Conflict en Herinnering), Sheila Sitalsing (journalist en columnist bij De Volkskrant) en dr. Machiel Keestra (assistent professor filosofie bij het IIS). 

Wil je bijdragen aan Inter? Stuur dan een mailtje naar intermagazine@ziedaar.nl 

 

Alumni

Hier vind je een lijst met redactieleden die in het verleden hebben geschreven voor Blind, de voorganger van Inter: 

Sanne van der Marck, Rosa Hofstee, Eva Kwakman, Stella Aalderink, Joy Leering, Nouschka Veerman, Merel Spaander, Maarten Visscher, Frodi Fransman, Rowan Koeleman, Mojdeh Feili, Nora van de Water, Boudewijn van den Berg (webmaster), Annefleur Langedijk, Esther Visser, Esmee Schouten, Hedwig Ens, Iza Korsmit, Petra van der Kooij. 

Met speciale dank aan Will van Houten, die jarenlang de taak van eindredacteur op zich heeft genomen.