Column: Het WK van 2022 in Qatar. Of toch niet?

Column: Het WK van 2022 in Qatar. Of toch niet?

Het deed menig wenkbrauw fronzen, de toewijzing van het WK voetbal van 2022 aan Qatar. Ja, u leest het goed: Qatar, het olierijke Golfstaatje, het rijkste land per capita, daar waar het zomers met gemak een graad of 50 Celsius is, gaat een wereldkampioenschap voetbal organiseren. In de zomer. Als eerste Arabische land wist Qatar tijdens de toewijzing van WK2022 in 2010 als winnaar uit de bus te komen.

Wie op het wereldwijde web zoekt naar het wereldkampioenschap in de zandbak van Qatar, vindt een prachtig promotiefilmpje, waarin wordt geschetst dat de supporters per watertaxi naar het stadion komen. Echter, dit vergt wat graafwerk: het schitterende filmpje wordt bedolven onder negatieve berichten over het WK van 2022, want wie de berichtgeving rondom deze kwestie gevolgd heeft, weet dat de overvloedige munten in Qatar een keerzijde hebben.

De wereldkampioenschappen voetbal worden traditioneel in de zomer gehouden, zodat deze niet interfereren met de grootse competities in voornamelijk Europa. Met een gemiddelde temperatuur van 42°C in juni en juli, lijkt Qatar op het eerste gezicht niet de meest verantwoordelijke plaats om een dusdanig evenement te organiseren. Topsport beoefenen in dergelijke temperaturen, is onmenselijk en levensgevaarlijk, zo oordeelde een Duitse arts. De organisatie heeft hier een vernuftige oplossing voor in petto: met behulp van airconditioning zal het in de stadions niet warmer zijn dan een aangename 22-27°C. Prachtplan, toegegeven, maar wat gebeurt er zodra deze topsporters en supporters het stadion verlaten? Iedereen kent het gevoel van tegen een warmtemuur oplopen, zodra je het vliegtuig verlaat op je vakantiebestemming; stel je voor dat je net een wereldklassieker gespeeld hebt?

Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaf in mei dit jaar toe dat, door de weersomstandigheden, de keuze voor Qatar wellicht een foute is geweest. Maar met alleen de bloedhete zomer is de gifbeker voor Qatar nog niet leeg, sinds jaar en dag gonst er een zweem van omkoping en corruptie rondom dit WK. Voormalig vicevoorzitter van de FIFA, Qatarees Mohamed Bin Hammam, heeft volgens interne FIFA correspondentie die in handen is gevallen van de Britse Sunday Times, FIFA-officials oliedollars toegestopt en hiermee stemmen vergaard. Dit is overigens dezelfde official die in 2011 geschorst werd, omdat hij stemmen zou hebben geronseld voor het voorzitterschap van de FIFA. Qatar ontkent alle beschuldigingen met klem.

Naar aanleiding van deze stroom van berichten heeft de FIFA een onderzoek ingesteld naar de toewijzing, maar of dit onderzoek openbaar gemaakt zal worden, is bij het ter perse gaan van deze column nog sterk de vraag.

Naast de geruchtenstroom over corruptie, heeft Qatar ook het nodige uit te leggen over de kolossale bouwprojecten. Hiervoor heeft Qatar namelijk Nepalese en Indiase arbeidsmigranten aangetrokken en de omstandigheden waarin zij zich bevinden, hebben internationaal veel stof doen opwaaien. Naar schatting van International Trade Union Confederation zullen zo’n 4000 arbeidsmigranten hun dood vinden bij de bouw van stadions en hotels om het WK te herbergen, nog voor de eerste bal rolt. Er moet nogal wat bijgebouwd worden in Qatar op het gebied van voetbalfaciliteiten, immers, Qatar staat 93e op de FIFA World Ranking.

In september sprak de Duitse FIFA topman Theo Zwanziger zich als eerste uit tegen een WK in Qatar. De KNVB heeft in navolging van onder andere UEFA-voorzitter Michel Platini gesteld dat wanneer blijkt dat de WK toewijzing aan Qatar een product is van omkoping, de toewijzing heroverwogen moet worden. Deze week werd bekend dat de vereniging voor Europese voetbalclubs (ECA), zelf een plan gaat voordragen voor het WK van 2022. Ook de FIFA heeft een officieel voorstel gedaan om het toernooi naar de winter te verplaatsen.

En wat vindt Qatar er nu allemaal zelf van? Emir van Qatar Tamim bin Hamad al-Thani meldde ons het volgende, en ik citeer: “Wij beloven dat het één van de mooiste WK’s uit de geschiedenis wordt.”

Is dit een flink staaltje de kop in het zand steken? Of zouden de oliedollars een ogenschijnlijke verplaatsing van het WK toch kunnen afwenden? In voetbal is er maar een regel die altijd geldt: de bal kan alle kanten op.

Noten en/of literatuur

NOS, ‘Sunday times: “Qatar kocht WK”’, http://nos.nl/artikel/655274-sunday-times-qatar-kocht-wk.html (15-10-2014)

FIFA, ‘Fifa World Ranking Table Men’ http://www.fifa.com/worldranking/rankingtable/ (15-10-2014)

De Volkskrant: ‘Qatar ontkent in alle toonaarden aantijgingen over omkoping rond WK’ http://www.volkskrant.nl/dossier-wk-voetbal/qatar-ontkent-in-alle-toonaarden-aantijgingen-over-omkoping-rond-wk~a3665008/ (15-10-2014)

De Volkskrant: ‘Emir van Qatar: “Dit wordt een van de mooiste WK’s ooit”’ http://www.volkskrant.nl/dossier-wk-voetbal/emir-van-qatar-wordt-een-van-mooiste-wks-ooit~a3755663/ (15-10-2014)

De Volkskrant: ‘FIFA topman: ‘WK 2022 niet in Qatar”’ http://www.volkskrant.nl/sport/fifa-topman-wk-2022-niet-in-qatar~a3752368/ (15-10-2014)

De Volkskrant: ‘Platini: “Neem Qatar WK af bij corruptie”
http://www.volkskrant.nl/dossier-wk-voetbal/platini-neem-qatar-wk-af-bij-corruptie~a3667413/ (15-10-2014)

The Sunday Times: ‘Plot to buy the World Cup’
http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/fifa/article1417325.ece (15-10-2014)

The Guardian: ‘Qatar World Cup migrant workers dead.’
http://www.theguardian.com/global-development/2013/sep/26/qatar-world-cup-migrant-workers-dead (15-10-2014)

Esther Visser

 

Uiterst fervent voetballiefhebber en Blind-redacteur Esther Visser schreef deze column.

One thought on “Column: Het WK van 2022 in Qatar. Of toch niet?”

  • Benny van den Brande says:

    Gelukkig is er met blind ;Memphis in de basis geen discussie. We halen het niet met dat soort spelers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *