Beeldreportage: Lotus, According to the Rules of the Dream

Beeldreportage: Lotus, According to the Rules of the Dream

Niet alleen ladyboys worstelen met een gendercrisis, ook het medium documentaire fotografie zit met een identiteitsprobleem. Tenminste: als het kritisch naar zichzelf durft te kijken. Want de documentairemaker die als “een vlieg aan de wand” de werkelijkheid heet vast te leggen, kan zijn eigen sturende rol niet langer ontkennen. Zijn anonimiteit, zijn schijnbare afwezigheid is een pose. Tenslotte heeft hij alle touwen in handen, bepaalt hij over “het beslissende moment”. De taferelen die hij “capteert” zijn weliswaar niet gelogen, maar ze spelen zich wel degelijk af in de studio die hij van de werkelijkheid heeft gemaakt.


Foto 1. Jin with Her Future Husband

Jin (midden) is een 19 jaar oude transseksueel die een volledige geslachtsoperatie wil ondergaan in 2011. Ze heeft al verschillende schoonheidswedstrijden gewonnen en is momenteel op zoek naar een man. In dit beeld zie je hoe Jin en haar eventueel toekomstige man (links) elkaar leren kennen.


Foto 2. Backstage at a Beauty Pagent

Vol spanning wachten de deelnemers hun beurt af om de catwalk op te lopen. Als afsluiting laten ze de kledij en make-up even achterwege en gaan ze als man terug het podium op. Ook dit maakt deel uit van de verkiezing en wordt door de jury beoordeeld. Schoonheidswedstrijden voor transgenders zijn een populaire attractie in Lamphun, een dorpje net buiten de noordelijke stad Chiang Mai.


Foto 3. Bird Waiting for Chan

Bird wacht op haar vriendin Chan, die achter het gordijn wordt voorbereid op haar geslachtsoperatie. Ze krijgt steun van een genderactivistengroep uit Chiang Mai en Bangkok.


Foto 4. Yoyo in Her Bedroom

In haar slaapkamer met haar roommate na een lange werkdag in red light Nana District. Pas afgestudeerd aan de universiteit werkt ze in Bangkok als prostituee in afwachting op een andere baan.


Foto 5. Miss Marina and Her Staff

Miss Marina (rood haar) is een celebrity in Chiang Mai. Ze is de eigenares van de ‘Marina Ladyboy Bar’ en nog een restaurant en discotheek in de stad. Iedere avond treed ze op met haar gehele ladyboy staff. Ze is ook pornoactrice en heeft al in meer dan tweehonderd internationale films gespeeld. Ze is tegen prostitutie.


Foto 6. Tina

Tina is de dochter van een prostituee en een Amerikaanse soldaat die ze zelf nooit heeft gekend. Ze is 40 jaar oud, verslaafd aan de oppeppende drug “ice” en werkt als zelfstandige prostituee in het Nana District van Bangkok. 


Foto 7. Songkran

Songkran is het Thaise Nieuwjaar dat een week lang in heel Thailand uitbundig wordt gevierd. Er wordt overvloedig met water gegooid en jongeren besmeuren elkaar met mentholpoeder. Jonge mannen gebruiken het witte poeder vooral om meisjes die ze aantrekkelijk vinden aan te raken en witter te maken (een witte huidskleur wordt in Thailand mooi gevonden). Pick-uptrucks rijden langzaam rond, vol met dansende mensen die in hun midden een groot watervat hebben staan. Iedereen die hun weg kruist, krijgt de volle lading.

Max Pinckers is geboren in Brussel, maar groeide op in landen als Indonesia, Australië en Singapore. Terug in België studeerde hij een jaar sinologie. Sinds 2007 studeert hij fotografie aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Gent. Quinten De Bruyn studeerde grafisch ontwerp in Aalst en Gent en daarna eveneens fotografie aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Gent. Ze maken beide deel uit van het collectief Ottomura. In 2010 is hun fotoserie Lotus geselecteerd voor het Bredaphoto International Photo Festival in Breda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *